Persberichten

‘De Cromvoirtse; Alles wat met software en automatisering efficiënter kan, pakken we op’ 12 apr 2016

WiCAM ontwikkelt en levert software op maat voor het automatiseren van plaatbewerking, onder meer voor het programmeren van machines. Het bedrijf implementeert deze bij de klant  en zorgt daarbij voor volledige ondersteuning. Wintheon, geautoriseerd dealer van het ERP-pakket Ridder iQ, doet dat eveneens. En dat is volgens directeur Janwillem Verschuuren van De Cromvoirtse, die sprak op ‘Plaatwerken anno 2016’, essentieel. “Softwarepakketten zijn mooi, maar het gaat toch om de mensen die het allemaal aan de praat moeten krijgen. Zij moeten weten hoe het werkt.”

Verschuuren kan het weten, want De Cromvoirtse heeft met vallen en opstaan, geslaagde en minder geslaagde samenwerkingen met diverse partijen en heel veel investeringen in tijd en geld een verregaand geautomatiseerde plaatwerkfabriek gerealiseerd; ooit in 1994 begonnen met het calculeren van wat snijwerk in een Excel bestandje, kunnen de calculaties voor alle bewerkingen in de fabriek in Oisterwijk nu online worden uitgevoerd.

Aanleveren tekeningen
En De Cromvoirtse is nog lang niet klaar. Alles wat met software en automatisering efficiënter te maken is, wordt opgepakt. Een verbeterpunt is bijvoorbeeld het aanleveren van tekeningen door klanten. Daaraan mankeert veel en er zitten veel verschillen in. “Iedereen die online offreren en calculeren aanbiedt loopt daar tegenaan omdat het aanleveren van tekeningen niet is gestandaardiseerd”, aldus Verschuuren. De Federatie Metaalplaat (FDP) heeft de DSX file ontwikkeld, maar krijgt daar de handen nauwelijks voor op elkaar. Verschuuren geeft echter niet op en is nu bezig met TNO en de Duitse Fraunhofer-organisatie om een landelijke of Europese standaard voor het aanleveren van tekeningen te ontwikkelen. Maar er zijn veel meer punten die afgestemd moeten worden. Bijvoorbeeld een eenduidige benaming van plaatmateriaal. En het aangeven van de dikte:  is dat 1.5 (een punt vijf) of 1,5 (een komma vijf)? En hoe voorkom je dat lengtes en breedtes worden omgedraaid?

De Cromvoirtse kijkt samen met de Universiteit van Leuven of kleine series rendabel met robots kunnen worden gekant en heeft interesse voor een goed uitsorteersysteem voor gesneden uitslagen. “We hebben al veel bereikt, maar we willen nog sneller, nog beter in staat zijn om meer en nog kleinere series door de productie te halen, het manarm produceren verder ontwikkelen en het de klant eenvoudiger maken om online te ontwerpen.”

Samenwerking plaatverwerkers
Ook denkt De Cromvoirtse aan meer samenwerking tussen plaatverwerkers. Verschuuren noemt dat ‘load balancing’ en het komt neer op het onderling uitwisselen van orders: “Wij hebben nu drie lasers. Vandaag zijn we hartstikke druk, morgen is het rustiger. Kunnen we daarom orders digitaal uitwisselen en rechtstreeks gaan leveren aan de klant? Het is een van de mogelijke oplossingen om de levertijden verder naar beneden te brengen. Bovendien worden de machinesystemen steeds duurder en dat maakt een volle bezetting wenselijk.”

Rubrieken