Persberichten

Saval brengt brandblussers met volledig fluorvrij blusschuim op de markt. 11 feb 2020

Saval brengt brandblussers met volledig fluorvrij blusschuim op de markt.
Blussen zonder PFAS

Breda, 18 september 2019 – Saval, onderdeel van de SK FireSafety Group (SKG), is na 8 jaar intensieve research, in samenwerking met TNO en andere Europese partijen er als eerste in geslaagd om een volledig fluorvrij schuim voor brandblussers te ontwikkelen dat een goed blusvermogen op vaste stoffen en vloeistoffen combineert met het beste milieuprofiel na zuiver water. De toevoeging van fluor aan blusschuim zorgt voor ongekende blusprestaties. Echter breken deze fluorsurfactants niet af in het milieu en hopen ze zich op in de vetweefsels van dieren. Daardoor kan langdurige blootstelling aan - op zichzelf - ongevaarlijke hoeveelheden toch leiden tot gezondheidsschade.

 

Al vanaf de jaren ’90 heeft Saval - met het blusvermogen als primaire uitgangspunt - diverse malen het fluorgehalte in haar schuimblussers verder teruggedrongen om deze milieubelasting te minimaliseren. Fluor kon tot op heden echter niet volledig achterwege worden gelaten. Kleine hoeveelheden blusschuim, zoals gebruikt in brandblussers, konden een brand alleen doven met een minimale hoeveelheid fluor. Tot voor kort was volledig fluorvrij blusschuim alleen beschikbaar in bulk, toegepast door bijvoorbeeld brandweer en in schuimblussystemen. Met de uitvinding van de nieuwe Bioclass F3 schuimblusser komt daar verandering in. Alleen om bovengemiddelde brandrisico’s het hoofd te kunnen bieden is fluor in schuimblussers nog steeds gewenst. Voor de overige 90% van alle gevallen is fluor overbodig en een duurzame keuze is nu voorhanden. De schuimblussers zijn op de Nederlandse en Belgische markt beschikbaar in een 6 liter uitvoering.

 

Voortdurend inspelen op vraag vanuit de maatschappij.

Norbert Albersen, Business Unit Director First Intervention Solutions van SKG licht toe:  “Met deze fluorvrije schuimblussers spelen we direct in op de behoefte in de maatschappij voor steeds milieuvriendelijkere producten. Onze afdeling productontwikkeling is op die manier voortdurend bezig onze producten te verbeteren of nieuwe innovaties te ontwikkelen. Hierbij staat uiteraard veiligheid voorop. Voor ontelbare situaties met een gemiddeld brandrisico is fluorvrij blusschuim zeer geschikt. Alleen wanneer uw brandrisico een groter blusvermogen vraagt, adviseren we u een bijpassend alternatief”.

Rubrieken