Persberichten

166 nieuwe mogelijkheden met high-performance kunststoffen 02 aug 2017

166 nieuwe mogelijkheden met high-performance kunststoffen
CEO Frank Blase toont enkele van de 166 nieuwe producten, zoals 3D-geprinte tandwielen en bionisch geïnspireerde trekontlastings-componenten. (Bron: igus B.V.)

Soesterberg, 1 augustus 2017 - Tijdens de Hannover Messe eerder dit jaar, toonde igus 166 nieuwe producten voor bewegende toepassingen – Uiteenlopend van 3D geprinte kunststof tandwielen tot een bionisch geïnspireerd trekontlastings-systeem voor kabels. In een live-presentatie, toonde igus hoe gebruikers de levensduur kunnen verlengen, kosten kunnen verlagen, inkoop- en assemblagetijden kunnen verkorten en de productiviteit van hun apparatuur kunnen verbeteren met behulp van intelligente igus kunststof producten. In 2016, verhoogde igus haar omzet met 7,4% en op dit moment is igus bezig met de planning van de bouw van nog een extra fabriekspand, waarmee dit jaar nog van start gegaan wordt.

Nog niet eerder zijn er zoveel motion plastics gebruikt in bewegende toepassingen. In 2016, produceerde igus 1,2 miljard kunststof onderdelen en exporteerde deze over de hele wereld, terwijl ze ook kabels, lager- en aandrijftechnologie, accessoires en diensten zoals confectionering en montage op locatie levert. Afgelopen jaar nam de omzet van het bedrijf toe met 7,4% tot € 592 miljoen. Van de totale omzet werd 54% gerealiseerd in Europa, 28% in Azië en 18% in Amerika. In dezelfde periode nam het aantal medewerkers wereldwijd toe tot 3.180. "In 2017 hebben we ook weer een groeistrategie uitgezet en plannen we de start van een extra fabrieksgebouw waarmee we dit jaar nog gaan beginnen. Op een totaaloppervlak van 22.000m2 wordt een nieuwe ruimte gecreëerd voor productie, opslag en kantoren in Keulen Porz-Lind", zegt Frank Blase, CEO van igus GmbH.

Kosten omlaag, levensduur omhoog!

Het doel van alle motion plastics is het verlagen van de kosten en het verlengen van de levensduur. Tribo-polymeren hebben nog steeds een enorme potentie in de industrie. Hoe groot deze potentie is werd door igus tijdens de Hannover Messe gedemonstreerd met maar liefst 166 nieuwe producten en programma-uitbreidingen. "We stonden in 1987 voor het eerst op de Hannover Messe", legt Frank Blase uit. "Nu 30 jaar later, laten we zien dat het eenvoudiger is dan ooit tevoren om metaal door door kunststof te vervangen, vooral op het gebied van lagertechniek." Vergeleken met haar voorganger, verdubbelt het nieuwe all-round iglidur G1 lager de levensduur (standtijd) bij een vergelijkbare prijs. Net als bij alle andere lagerproducten, kan de levensduur van een kunststof kogellager online worden berekend, waarbij de levensduur van smeermiddelvrije lagers nu tot wel 10x keer langer is dan 5 jaar geleden. Bedrijven kunnen ook besparen op het gebied van low-cost automatisering: assemblagerobots geschikt zijn nu al leverbaar voor slechts € 5.000, inclusief besturingssysteem en worden reeds toegepast in de eigen productiefaciliteiten van igus. Ze verdienen zichzelf in slechts 4 maanden terug.

Reduceren van inkoop- en assemblagetijden

Met de 'robolink designer', kunnen gebruikers snel en eenvoudig een op maat gemaakte robotarm online configureren van de eerste tot en met de laatste as. Daarnaast kunnen de bewegingen visueel gesimuleerd worden. "De digitalisering van online configuratie en simulatieprocessen alsook de productie en verzending is momenteel in volle gang voor alle productgroepen", zegt Frank Blase. Een voorbeeld hiervan is de drylin SHT configurator, welke de benodigde tijd voor het selecteren, configureren en bestellen van een schroefspindel-module aanzienlijk reduceert. Gebruikers krijgen direct technische documentatie te zien, een 3D-CAD bestand dat gedownload kan worden maar ook prijs en levertijd. Hoe snel klanten kunnen profiteren van de voordelen van motion plastics werd niet alleen op internet getoond maar ook op de stand in Hannover. Voor elk eerste metalen slijtdeel dat bezoekers naar de stand meebrachten, printte igus dezelfde dag nog een matrijs en 's avonds rolde het eerste tribo-kunststof onderdeel al uit de spuitgietmachine. Tegelijkertijd toonde igus op de beursstand een nieuw SLS-materiaal, dat het mogelijk maakt tandwielen te printen die tenminste 6x slijtvaster zijn dan standaard materialen. igus liet ook op de stand zien hoe assemblagetijden aanzienlijk gereduceerd kunnen worden. Een nieuw scheidingsschot- en trekontlastings-systeem met honingraat-patroon voor de E4.1L kabelrups maken dit mogelijk. Assemblagetijden kunnen tot wel 80% verkort worden, een prestatie die is aangetoond in de eigen confectioneringsfabriek van igus.

Intelligente producten voor uitzonderlijke betrouwbaarheid

Om de operationele bedrijfsduur van machines te verhogen, ontwikkelt igus intelligente oplossingen die ongeplande stilstand voorkomen. Deze omvatten de nieuwe isense EC.RC (e-chain run control), welke de bedrijfsstatus van kabelrupsen bewaakt. Tegelijkertijd is de icom communicatiemodule verbeterd. Deze verzameld en verstuurt alle systeemwaardes en doet dit in de meeste gevallen volledig draadloos. De bedrijfsstatussen van alle bewegende kabelrupsen en kabels worden nu bewaakt door één enkele icom-module.

Meer informatie over de 166 nieuwe producten.

Rubrieken