Persberichten

50 procent lichter: modulaire hybride-kabelrups gemaakt van staal én kunststof 11 jul 2019

50 procent lichter: modulaire hybride-kabelrups gemaakt van staal én kunststof
De nieuwe hybride-kabelrups van igus is 50% lichter dan conventionele stalen kabelrupsen dankzij high-performance polymeren en kan eenvoudig worden onderhouden dankzij het modulaire ontwerp. (Bron: igus BV)

Veilige verticale geleiding van kabels en slangen: igus heeft de eerste hybride-kabelrups van kunststof én staal ontwikkeld voor deze toepassingen. Het nieuwe energietoevoersysteem, genaamd YE.42, is dankzij het gebruk van high-performance polymeren 50 procent lichter dan conventionele stalen kabelrupsen en biedt tevens 50 procent meer vrijdragende lengte dan kunststof kabelrupsen. De hybride oplossing kent een zeer hoge stijfheid en kan zeer gemakkelijk geassembleerd en onderhouden worden dankzij het modulaire ontwerp. Operators kunnen vertrouwen op werkplatforms of verticale liften voor een veilig, voordelig en snel vervangbaar systeem.

Kersenplukmachines, bouwmachines en hefplatforms kennen dezelfde uitdagingen: een veilige en compacte verticale geleiding van kabels én slangen. Voor dergelijke scenario's, vertrouwen gebruikers doorgaans op robuuste en stijve stalen kabelrupsen. Echter zijn deze zeer zwaar en moeilijk te installeren en moeten vaak in zijn geheel worden vervangen wanneer service of reparatie benodigd is. Dit betekent een enorme kostenpost voor machine-exploitanten en verhuurbedrijven vanwege de stilstand van de apparatuur. Igus heeft nu een hybride-kabelrups ontwikkeld, speciaal voor lange vrijdragende rijwegen. De ondersteunende kabelrups-schakels van de nieuwe energietoevoer-oplossing zijn gemaakt van staal en waarborgen hierdoor een hoge stijfheid, terwijl de pen/gat verbinding, de buitenste schakels en de dwarsverbinders volledig zijn gemaakt van een tribologisch geoptimaliseerd high-performance kunststof. Dankzij het kunststof, bespaart de gebruiker - in tegenstelling tot een stalen kabelrups – 50 procent aan gewicht. Vergeleken met een kunststof kabelrups, kan de nieuwe hybride-kabelrups 50 procent meer vrijdragende lengte implementeren.

Snel gemonteerd en onderhouden dankzij modulair ontwerp

Een ander belangrijk voordeel van het nieuwe kabelrups-systeem zit in de modulariteit. De schakels van de YE.42 kabelrups kunnen eenvoudig in elkaar  gestoken en snel geassembleerd worden. Dankzij het modulaire ontwerp laat igus schroeven, nagels of bouten, die door vibraties los kunnen raken, volledig achterwege. Kabels kunnen snel worden vervangen dankzij de dwarsverbinders die geopend kunnen worden: een ander voordeel boven klassieke stalen kabelrupsen, welke doorgaans volledig genageld of gebout zijn. De nieuwe YE.42 bereikt daarnaast haar hoge stabiliteit dankzij een mes- en groef ontwerp voor het borgen van de schakels. Voor het binnenwerk van de kabelrups, biedt igus een breed scala aan inwendige verdelingen, waaronder scheidingsschotten die vriendelijk voor kabels en slangen zijn.

readychain - aansluitklaar inclusief systeemgarantie

De nieuwe hybride-kabelrups is nu beschikbaar met een inwendige hoogte van 42 mm en een inwendige breedte van 50 tot 400 mm met een buigradius van 100 mm. Andere maten zijn op aanvraag leverbaar. Het nieuwe energietoevoersysteem is ook beschikbaar als aansluitklaar, geconfectioneerd readychain systeem met geteste chainflex kabelrupskabels, hydraulische componenten, slangen en slangfittingen. Alle chainflex kabels worden aangeboden inclusief een unieke wereldwijde garantie van 36 maanden, dit is mogelijk dankzij de talloze tests die worden uitgevoerd onder realistische omstandigheden in het eigen igus testlaboratorium met een oppervlakte van maar liefst 3.800 m².

Meer informatie vindt u op de website van igus.

Rubrieken