Persberichten

7 m/s verticale verplaatsing: igus geleidegoot geleid kabelrupsen veilig en snel 29 mei 2018

7 m/s verticale verplaatsing: igus geleidegoot geleid kabelrupsen veilig en snel
De GLV geleidegoot garandeert een veilige energietoevoer voor verticale toepassingen zoals op hoge magazijnstellingen. (Bron: igus B.V.)

Voor uiterst dynamische intralogistieke toepassingen, zijn snelheden van 7 m/s niet langer ongebruikelijk. Om te waarborgen dat de verticaal bewegende kabelrupsen veilig op hun plek worden gehouden, heeft igus het "guidelite vertical" systeem, afgekort GLV, ontwikkeld. Het combineert veiligheid met een laag gewicht en eenvoudige montage voor maximale bewegingsdynamica. Het open ontwerp reduceert ook de resonantie en daarmee het lawaai.

Geleidegoten voor kabelrupsen worden algemeen toegepast in de industrie, vooral voor lange rijwegen, waar de bovenloop van de kabelrups over zichzelf (onderloop) glijdt. Voor verticale toepassingen echter, - zoals ze vaak voorkomen in materiaalstromen - zijn geleidegoten niet nodig, zolang de dynamische krachten gering zijn. De kabelrups is dan simpelweg onderhevig aan zwaartekracht. Dit is echter zelden het geval bij moderne systemen. Bij snelheden boven de 7 m/s, moeten kabelrupsen veiligheid garanderen om ongevallen te voorkomen. Tot nu toe werden vrijwel gesloten plaatstalen geleidegoten voor dit doel gebrukt. Deze gootdelen zijn echter vaak lastig en kostbaar om te monteren. Daarnaast fungeert het afgesloten ontwerp als een klankkast, waardoor het geluid wat de kabelrups produceert wordt versterkt. Het open guidelite verticaal (GLV) systeem, biedt een passend antwoord op deze uitdagingen en combineert door haar ontwerp een geluidsarme werking en eenvoudige montage met hoge gebruiksveiligheid bij toepassing in extreem dynamisch hefsystemen en liftsystemen.

Eenvoudige montage, geluidsarme geleiding

Acht jaar geleden introduceerde igus met de guidelok serie een geleidegoot die alle nadelen van een plaatstaal of aluminium goot elimineert. De firma igus heeft de nieuwe GLV geleidegoot ontwikkeld voor verticale toepassingen, waarbij enkele componenten van het guidelok systeem worden gebruikt. Net als bij guidelok, gebruikt igus geen gesloten metalen goot voor het geleiden van de kabelrups, maar open geleideprofielen van kunststof met een systeemlengte van 2.000 mm. Dit open ontwerp minimaliseert de resonantie en helpt bij het in toom houden van de geluidsopbrengst van de kabelrups bij snelheden tot wel 7 m/s. Andere voordelen zijn een succesvolle trillingabsorptie en een eenvoudige montage, waarbij een speciale schroef garandeert dat de profielen met slechts één hand vastgeschroefd kunnen worden en dat er geen contraborging benodigd is. Wanneer kabels of de kabelrups door bijvoorbeeld door vallende objecten beschadigd raken/raakt - maakt het open ontwerp van de geleidegoot een snelle detectie mogelijk en is het het beschadigde gebied gemakkelijk toegankelijk. Reparaties kunnen snel en eenvoudig worden uitgevoerd. Het gebruik van kunststof profielen reduceert ook het totale gewicht van de goot en houdt de transportkosten hierdoor laag.

Meer informatie vindt u op de website van igus.

 

Rubrieken