Persberichten

Achtergrond Richtlijn Steigers 20 nov 2008

Achtergrond Richtlijn Steigers

Uit statistieken van de Arbeidsinspectie, CBS, Arbouw en Aboma komt duidelijk naar voren dat de bouw één van de koplopers is als het gaat om onveilige situaties en ongevallen. De steiger is daarbij nadrukkelijk in het geding. In het geval van onveilige steigers of onveilig gebruik ervan bestaat er voortdurend gevaar op het vallen van personen of voorwerpen. In de bouw bijvoorbeeld vonden in 2004 93 dodelijke ongelukken plaats, waarvan 25% ten gevolge van het vallen van hoogte (CBS). Verder blijkt uit de Veiligheidsmonitor van Aboma+Keboma, dat in 2007 veel tekortkomingen aan steigers werden vastgesteld ten aanzien van stabiliteit, verankeringen, schoring en werkvloeren. De Europese actie van de Arbeidsinspectie in de bouw stelde in 2004 vast dat op 60% van de werken onveilige situaties bestonden.

 
Alhoewel precieze cijfers en nadere informatie ten aanzien van ongevallen onvoldoende beschikbaar zijn, zijn er tal van ongelukken die duidelijk maken welke risico’s er kunnen spelen. Naar aanleiding van het ongeval in de Amercentrale en het daarop volgende onderzoek van de Arbeidsinspectie en TNO is de branche aanbevolen (lessons to learn) om aandacht te geven aan onder meer:
 
§         het afdwingen van kwaliteit en veiligheid
§         kwalitatief goede opleidingen en certificatie
§         ontwikkelen van checklists
§         verbeterde communicatie on site
§         eenduidigheid van de toe te passen normen en handboeken
§         kwaliteit van de berekeningen en tekeningen
 
Bedrijven die dagelijks met steigers te maken hebben, zoals opdrachtgevers, constructeurs, bouwers en gebruikers, hebben tot nu toe niet de beschikking gehad over éénsluidende documentatie. Bovendien verandert de wet- en regelgeving en worden normen en criteria voortdurend bijgesteld.
 
Maatschappelijk belang
De Vereniging van Steiger-, hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven (VSB) en Bouwend Nederland rekenen het tot hun maatschappelijke verantwoordelijkheid om een einde te maken aan de geschetste onduidelijkheid. Daarom werd begin 2000 het initiatief genomen om één standaardwerk te ontwikkelen, waardoor het bouwen en het gebruik van steigers veiliger kan en kwalitatief verbetert.

Daartoe werd door de specialisten van de VSB en de materieeldiensten van Bouwend Nederland (KOMAT) samengewerkt en afgestemd met onder andere TNO, de Arbeidsinspectie, ingenieursbureaus en Aboma+Keboma.

De Richtlijn Steigers beschrijft onder meer de constructie (tekening), verankeringen, windbelasting, steigertypen, complexe steigers, steigerbouwen, steigergebruik, scholing, veiligheid, persoonlijke bescherming en inspectiepunten.
 
Deze unieke kennis -de stand van de techniek- is vervat in een boek en verder toegankelijk gemaakt via de website www.richtlijnsteigers.nl.
 
Op 2 december 2008 zal het eerste exemplaar van de Richtlijn Steigers worden uitgereikt aan A. Aboutaleb, staatssecretaris van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Tegelijkertijd zal de website www.richtlijnsteigers.nl in gebruik worden genomen. Tot de Bouwbeurs 2009 hebben gebruikers de gelegenheid om de Richtlijn Steigers in de praktijk te toetsen en hun ervaringen met de richtlijn te delen.
Grootschalige verspreiding en nadere toelichtingen door de initiatiefnemers aan gebruikersgroepen beginnen tijdens de Bouwbeurs 2009.

 

Rubrieken