Persberichten

Bespaar op onderhoud- en bedrijfskosten van vorkheftrucks met motion plastics 22 mrt 2018

Bespaar op onderhoud- en bedrijfskosten van vorkheftrucks met motion plastics
Van glijlagers tot kabelrupsen: smeermiddelvrije en onderhoudsvrije kunststoffen van igus worden op diverse punten in vorkheftrucks toegepast. (Bron: igus B.V.)

Om machinestilstand te vermijden, is het van cruciaal belang om robuuste machinecomponenten met een lange levensduur te gebruiken. Hier komen de smeermiddel- en onderhoudsvrije kunststoffen van igus goed tot hun recht. Aan de hand van het industriële vorkheftruck voorbeeld, liet igus tijdens de LogiMAT de toepassingsmogelijkheden van hun motion plastics zien. iglidur glijlagers kunnen bijvoorbeeld al worden aangetroffen in scharnierpunten met zware belasting, terwijl u chainflex kabels en kabelrupsen in de mast terugvind.

Defecten, reparaties of onderhoudsgerelateerde stilstand van industriële vorkheftrucks leiden tot onnodige kosten, dit omdat ze gedurende die tijd niet gebruikt kunnen worden. Daarom zijn er robuuste en betrouwbare componenten nodig om dergelijke storingen te voorkomen. Hier worden de hoogwaardige kunststoffen van igus toegepast, omdat deze specifiek zijn ontwikkeld voor dynamische toepassingen en omdat ze een lange levensduur hebben (welke online berekend kan worden). Dit geldt ook voor de uiterst flexibele chainflex kabels van igus, die onder andere geïnstalleerd worden in de zittingen of in de mast. De kabels zijn bestand tegen UV-straling en olie, zijn vlamvertragend en uitgebreid getest in het eigen testlaboratorium. Met 36 maanden garantie en zeer kleine buigradii, zijn ze ideaal voor toepassingen die over een langere langere termijn belast worden.

Veilige kabelgeleiding in de kleinste ruimtes

In industriële heftrucks, moeten kabels veilig geleid worden in de kleinst mogelijke ruimte. Kabelrupsen zijn speciaal voor dit doel ontwikkeld. Ze hebben niet alleen een hoge torsiebestendigheid en een kabelvriendelijk interieur dat de kabels beschermd, maar maken ook de kleinste buigradii en inwendige hoogtes mogelijk. Ze zijn modulair ontworpen, kunnen snel gemonteerd worden en zijn daaarnaast ook erg licht. De afgeronde vormen in het kabelrups-interieur, beschadigen de kabels niet. In vorkheftrucks worden kabelrupsen bijvoorbeeld gebruikt voor de stoelverstelling of in de mast van vorkheftrucks voor smalle gangpaden, waar ze de kabels beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Flexibel instelbare cockpit met drylin lineaire geleidingen

Behalve kabelrupsen, worden ook lineaire geleidingen ingezet voor de stoelverstelling, dit omdat de cockpit van industriële vorkheftrucks op verschillende punten individueel instelbaar moet zijn aan de ergonomische behoeften van de gebruiker. Dit betreft vooral de hoofdsteun, armsteunen en de bedieningselementen en deuren. Met drylin lineaire geleidingen, is een eenvoudige en geruisloze verstelling met voorgedefinieerde inklikpunten mogelijk op zowel rechte- als gebogen geleiderails. De drylin lineaire techniek is zeer licht omdat de wagens op zogenaamde iglidur high-performance polymeren bewegen. Deze lineaire geleidingen hebben daarom geen extra smeermiddelen nodig, hebben daarnaast weinig onderhoud nodig, zijn ongevoelig voor stoten en hebben een lange levensduur.

iglidur glijlagers voor smeermiddel- en onderhoudsvrije montage

Aan de lagerpunten van vorkheftrucks worden hoge eisen gesteld, zoals zware belasting op de gebruikte lagers. Hier komen de onderhoudsvrije iglidur lagers goed tot hun recht. De klant kan kiezen uit een ruim assortiment glijlagers, welke gemaakt zijn van meer dan 50 tribo-kunststoffen met speciale eigenschappen. Sommige materialen worden gekenmerkt door een hoge belastingscapaciteit tot wel 250 MPa en worden daarom in de lagerpunten van de heftruck geïnstalleerd. Andere kennen zeer lage wrijvingscoëfficiënten en worden daarom gebruikt voor stuurkolomlagers en pedalen. Alle iglidur glijlagers hebben echter iets gemeenschappelijk's: ze kennen stuk voor stuk een lange levensduur, zijn smeermiddelvrij, voordelig, licht en trilling dempend.

Meer informatie vindt u op de website van igus: www.igus.nl/vorkheftrucks

Rubrieken