Persberichten

Catamaran van de toekomst met igus-technologie aan boord 14 apr 2017

Catamaran van de toekomst met igus-technologie aan boord
De catamaran kan haar breedte dankzij smeermiddel- en onderhoudsvrije lineaire geleidingen en kabelrupsen reduceren van 8,0 meter tot slechts 4,85 meter. (Bron: Futura Yacht Systems GmbH)

Futura Yacht Systems GmbH heeft een innovatieve oplossing ontwikkeld die het mogelijk maakt de breedte van zeewaardige catamarans aan te passen. Bij het aanleggen in havens is nu één ligplaats voldoende in plaats van twee zoals voorheen. Dit resulteert in een aanzienlijke kostenbesparing. De smeermiddel- en onderhoudsvrije kabelrupsen en drylin lineair geleidingen van igus maken dit mogelijk.

Veilig rechtop zeilen en een hoog zeilcomfort zijn de belangrijkste voordelen van boten met een dubbele romp. De stabiliteit van de boot wordt mogelijk gemaakt door de optimale verdeling van het gewicht op de twee zogenaamde drijvers. Echter, de breedte brengt ook aanzienlijke kosten met zich mee. Er worden twee ligplaatsen bezet en zelfs het takelen van de boot is complex en kostbaar. Om deze twee nadelen te omzeilen en kosten te besparen, heeft Futura Yacht Systems GmbH de eerste in breedte instelbare zeewaardige catamaran ontwikkeld. De breedte van maximaal 8,0 kan worden gereduceerd tot 4,85 meter. Dit vindt plaats door het intrekken van de twee drijvers door middel van een schuifmechanisme. Hierdoor kan er slechts één ligplaats worden gebruikt. Dit vereenvoudigt ook het heffen met een kraan en transport op een vrachtwagen. Daarnaast kunnen de afzonderlijke onderdelen, net als in de auto-industrie, in een modulair ontwerp worden geproduceerd. Op deze manier worden aanzienlijke kosten bespaard.

Innovatie dankzij smeermiddel- en onderhoudsvrije componenten

Verschillende onderhoudsvrije producten van igus worden gebruikt in het schuifmechanisme van de drijvers. De high-performance kunststoffen die zijn ontwikkeld voor de maritieme omgeving, tonen hun sterke eigenschappen doordat ze corrosie- en smeermiddelvrij zijn. Aan de achterkant van de catamaran zijn twee igus kabelrupsen uit de E4.1-serie geïnstalleerd binnenin het vaartuig en deze waarborgen een betrouwbare geleiding van de kabels wanneer de boot in elkaar is geschoven. Daarnaast zijn er acht drylin lineair geleidingen op de boeg en het achtersteven geïnstalleerd. Deze bevinden zich ook overdwars in het schip onder de hut. De lichtgewicht geleidingen zorgen voor een veilige en stabiele inzet van de drijver en dragen zo bij aan de soepele werking van het mechanisme.

Meer informatie vind u hier.

Rubrieken