Persberichten

Chemicaliën resistente componenten uit de 3D-printer: nieuw Tribo-filament van igus 16 sep 2016

Chemicaliën resistente componenten uit de 3D-printer: nieuw Tribo-filament van igus
Slijtvast 3D filament van igus

Specialist in kunstoffen voor bewegende toepassingen igus heeft haar aanbod van slijtvaste Tribo-filamenten voor het 3D-printen uitgebreid met het chemicaliën resistente iglidur C210 en biedt nu een totaal van zes materialen aan voor het FDM-proces. Prototypen en kleine series voor nog meer toepassingen – bijvoorbeeld in contact met agressieve reinigingsmiddelen – kunnen met deze nieuwe oplossing worden gerealiseerd.

De komende jaren kan de 3D-printtechniek een revolutie veroorzaken in de industriële productie. Daarbij horen bij de "additive manufacturing" altijd twee dingen, nauwkeurige 3D-printers en high-performance materialen. Deze laatste moeten voldoen aan de speciale vereisten van de smelt- en krimpprocessen bij het 3D-printen en mogen daarbij niet hun karakteristieke materiaaleigenschappen verliezen. De filamenten van de motion plastics specialist igus zijn ontwikkeld met het oog op wrijving en slijtage – geprinte componenten van deze materialen zijn tot wel 50 keer slijtvaster vergeleken met de standaard kunststoffen voor het 3D printen.

Specialist voor de farmaceutische- en levensmiddelenindustrie

Met iglidur C210 biedt igus nu een nieuw materiaal als Tribo-filament aan, dat bijzonder goed bestand is tegen chemicaliën. Het is bestand tegen een veelvoud aan zuren en oplosmiddelen. Zelfs tegen waterstofperoxide, dat vaak als bleek- en ontsmettingsmiddel wordt gebruikt, is het Tribo-filament van iglidur C210 immuun. Daarnaast kenmerkt het materiaal zich door een hoge slijtvastheid, welke een lange levensduur van het geprinte onderdeel garandeert. Ook bij hoge temperaturen toont het materiaal zich bestendig. Kortstondig is het Tribo-filament bestendig tot 180 °C gebruikstemperatuur en langdurig tot wel 100 °C. Het materiaal is optioneel met een diameter van 1,75 of 3 mm verkrijgbaar en kan daarmee door standaard 3D-printers worden gebruikt voor het FDM-proces. Het filament van iglidur C210 is geschikt voor een breed scala branches en toepassingen, met name voor hygiënisch gevoelige gebieden, zoals bijvoorbeeld in de farmaceutische- en levensmiddelenindustrie, waar componenten vaak in contact komen met agressieve reinigingsmiddelen.

Al zes Tribo-filamenten in het assortiment

Behalve het nieuwe materiaal van iglidur C210 heeft igus nog vijf andere filamenten in het programma, waarmee de gebruiker haar componenten kan printen. Zo kan, al naar gelang de wens, het accent bijvoorbeeld ook liggen op de gemakkelijke verwerking (iglidur I150-PF), een bijzonder hoge sterkte (iglidur I180-PF) of hoge gebruikstemperaturen, gecombineerd met de beste slijtvastheid (iglidur J260-PF). Alle Tribo-filamenten van igus kennen duidelijk lagere wrijvingswaarden dan gangbare 3D-geprinte materialen. Door hun slijtvastheid zijn ze bijzonder geschikt voor dynamische toepassingen. De Tribo-filamenten kunnen als grondstof worden verkregen of als alternatief door de 3D-printservice van igus als reeds geprint product, dat direct klaar is voor installatie. Op de website (http://www.igus.eu/3Dprintservice) vindt u drie eenvoudige stappen om van de configuratie tot de bestelling te komen. Prototypen of speciale onderdelen voor kleine series kunnen daarmee eenvoudig, snel en tegen geringe kosten geproduceerd worden. Met de verschillende Tribo-filamenten, en hun specifieke eigenschappen, kunnen gebruikers optimaal profiteren van de voordelen van het 3D-printen. Zuiniger materiaal- en energieverbruik, evenals een snelle en individuele productie, bieden een enorm besparingspotentieel.

Rubrieken