Persberichten

Compleet programma robotkabels 23 jan 2015

Compleet programma robotkabels
Speciale normtests zorgen ook bij tordeerbare kabels voor een betrouwbare uitspraak over de levensduur. (Bron: igus)

igus biedt een compleet chainflex-kabelprogramma voor robotica-toepassingen en driedimensionele bewegingen uit voorraad aan. De kabelopbouw van de CF-ROBOT-familie volgt bijzondere constructieprincipes. Net als bij de chainflex-kabelseries voor lineaire bewegingen staat ook bij de tordeerbare kabels de geteste levensduur op de voorgrond.

De bewegingen in de industriële productie worden steeds complexer, waardoor vaker speciale kabels voor torsiebewegingen worden gevraagd. Hiervoor heeft igus haar assortiment van de chainflex CF ROBOT-familie continu uitgebreid: met hybride-, stuurstroom- en motorkabels tot bus-, data- en glasvezelkabels heeft igus een compleet kabelprogramma voor robots en driedimensionale bewegingen in huis. Levering uit voorraad is mogelijk vanaf één meter lengte, zonder minimale bestelhoeveelheid of snijkosten.

Dempingselementen en geoptimaliseerde afschermingen compenseren torsies

Aders, bundels, afscherming en buitenmantelmateriaal worden bij torsiebewegingen voortdurend blootgesteld aan sterke afwisselende belastingen. De stabiele , en gladde igus-kabelconstructies worden dan ook extra ondersteund door speciale dempingselementen. Deze dempingselementen verlenen de aders de vereiste bewegingsvrijheid. Hoe meer de kabel wordt 'dichtgedraaid' – en dus dichter bij de belastingsgrens komt – hoe moeilijker het wordt om de kabel te torderen. De vereisten voor de afscherming zijn bijzonder hoog. igus past daarbij verschillende veiligheidselementen toe: enerzijds pasten de constructeurs onder en over de afscherming mechanisch dempende elementen toe, zodat de op de draden van de afscherming inwerkende krachten niet te groot worden; anderzijds worden onder de buitenmantel speciale glijniveaus ingewerkt die voor het onderlinge glijvermogen van de aders zorgen. Tot slot beschermen hoogslijtvaste en halogeenvrije PUR- of TPE-buitenmantels de voor torsiebewegingen geoptimaliseerde bundels tegen mogelijke schade. Deze bijzondere constructies garanderen dat zelfs glasvezelkabels in torsietoepassingen veilig functioneren. Dit werd aangetoond in tests met 27 miljoen torsiebewegingen.

igus normtests: gekeurde kwaliteit voor CF-ROBOT-kabels

Er worden specifieke igus-torsie-normtests uitgevoerd om de krachten te kunnen beoordelen die bij torsiebewegingen optreden: in het eigen testlaboratorium worden alle robotkabeltypes met een draai- en vastpuntafstand van een meter aan beide zijden bevestigd en onder een torsiehoek van ongeveer 180° minimaal drie miljoen keer getordeerd. De middels een automatisch meet systeem continue elektrisch bewaakte kabels worden vervolgens geheel ontleed en geanalyseerd om ook eventuele schade aan de niet meetbare elementen te kunnen beoordelen. Alleen als de strikt volgens deze igus-torsie-normtest geteste kabels geen functierelevante schade vertonen, worden ze opgenomen in het chainflex CF ROBOT-programma. Klik op de volgende link voor een video van de igus-torsie-normtest: www.igus.nl/chainflexTest3105

Kijk voor meer informatie op de igus website: www.igus.nl

Rubrieken