Persberichten

Configureerbare besturingssystemen PNOZmulti 2 voor veiligheid en automatisering met nog meer aansluitmogelijkheden 21 feb 2017

Configureerbare besturingssystemen PNOZmulti 2 voor veiligheid en automatisering met nog meer aansluitmogelijkheden
Veiigheidsrelais PNOZmulti 2

Het basisapparaat van het configureerbare besturingssysteem PNOZmulti 2 heeft uitbreiding gekregen: voortaan kunnen maximaal 12 veilige uitbreidingsmodules aan de rechterkant worden aangesloten, bovendien is er een nieuwe uitgangsmodule met 14 halfgeleideruitgangen voor standaardtoepassingen beschikbaar. Daardoor kunnen nu met PNOZmulti 2 grotere projecten eenvoudig en flexibel worden gerealiseerd en kunnen meerdere projecten parallel worden beheerd.

De uitbreidingsmodules maken een nauwkeurigere aanpassing van de besturingsopbouw aan de toepassing mogelijk. Dit maakt een grotere fijnkorreligheid van de opbouw mogelijk, omdat het aantal ingangs- en uitgangsmodules resp. Motion Monitoring-modules op basis van de toepassing kan worden gekozen, aangezien voor de opbouw geen ingangen en uitgangen op het basisapparaat PNOZ m B1 nodig zijn. Zo besparen gebruikers kosten, omdat ze alleen betalen voor de functies die ze daadwerkelijk nodig hebben. Bovendien kan met de softwaretool PNOZmulti Configurator de hardware eenvoudig worden geconfigureerd, waarbij tijdens de parametrering online hulp beschikbaar is. Zo besparen gebruikers niet alleen kosten maar ook tijd.

Module ook voor automatiseringsfuncties
Vanaf nu is er ook een standaard-uitgangsmodule voor automatiseringstoepassingen beschikbaar. Via 14 halfgeleideruitgangen kunnen functies zoals signaallampen of geluidssignalen worden beheerd. Ook kunnen hiermee de signalen van de veiligheidsbesturing worden doorgegeven aan de bedrijfsbesturing. Daartoe behoort bijvoorbeeld het melden van de toestand van noodstopknoppen of veiligheidshekken.

 

Sneller weten wat

Nieuw aan boord is de aansluiting op Modbus/TCP. Deze vindt rechtstreeks plaats via het basisapparaat PNOZ m B1. Gebruikers besparen zo op hardware en kunnen hiermee voortaan sneller communiceren. Bovendien biedt het basisapparaat PNOZ m B1 een comfortabele diagnose: deze wordt vergemakkelijkt door een verlicht display en duidelijke diagnoseteksten, die activeerbaar zijn middels de diagnoseoplossing PVIS van Pilz. Ook klantspecifieke teksten kunnen worden weergegeven, desgewenst in de taal van het betreffende land. Zo worden door een geoptimaliseerde diagnose korte stilstandtijden en daardoor een hogere installatiebeschikbaarheid gewaarborgd.

Overstappen kinderlijk eenvoudig
Maximaal 1054 logische verbindingen (verbindingslijnen) zijn met het basisapparaat PNOZ m B1 in de softwaretool PNOZmulti Configurator mogelijk. Zo kunnen ook grote projecten veilig worden geconfigureerd. Het is op die manier mogelijk gelijktijdig meerdere projecten op een USB-stick op te slaan, die door een projectmanager worden beheerd.
Gebruikers kunnen bovendien bestaande projecten overnemen met een migratiehulpfunctie van de softwaretool: De migratie-assistent biedt ondersteuning bij de hardware-omzetting van bestaande projecten, die door PNOZmulti resp. PNOZmulti Mini moeten worden overgedragen naar PNOZmulti 2-projecten. Na de installatie in de PNOZmulti Configurator is in het venster “What’s new?” een video bij de migratie-assistent beschikbaar. Zodoende wordt alle projectinhoud snel en eenvoudig geconfigureerd, zodat gebruikers tijd en kosten besparen bij hun projecten.
Een andere noviteit van de PNOZmulti Configurator voor het basisapparaat PNOZ m B1 is de functiebouwsteen voor schakelmatten. Hiermee kunnen alle algemeen gebruikte schakelmatten veilig worden bewaakt.

 

Wereldwijde veiligheidsstandaard voor alle machinetypen

De configureerbare besturingssystemen PNOZmulti 2 zijn als open besturingssystemen flexibel en in vele branches inzetbaar, onafhankelijk van de hogere bedrijfs- of installatiebesturing. Daarbij zorgen ze voor maximale veiligheid: afhankelijk van de toepassing tot PL e en SIL CL 3. Ook is PNOZmulti 2 wereldwijd gecertificeerd en onafhankelijk van machinetype, installatietype, land of branche inzetbaar – daardoor kunnen de configureerbare besturingssystemen internationaal worden ingezet voor veiligheids- en automatiseringsfuncties. Een voordeel voor de machinefabrikant die naar het buitenland wil exporteren.

Rubrieken