Persberichten

De e-skin van igus ontvangt Fraunhofer clean technology award 24 apr 2018

De e-skin van igus ontvangt Fraunhofer clean technology award
De e-skin ontving de 2e prijs tijdens de Fraunhofer "Clean! 2018" clean technology awards. Philipp Hagedorn (2e van rechts.), Product Manager kabelrupsen bij igus, nam de onderscheiding in ontvangst (bron: igus B.V.).

igus heeft de e-skin ontwikkeld voor de energietoevoer in cleanroom-toepassingen. Het voorziet systemen van data, media en energie zonder dat er deeltjes boven de strikte limiet in de lucht komen door wrijving, welke de ruimte zouden kunnen verontreinigen. De verbeterde beschermslang voor cleanroom toepassingen ontving de 2e prijs tijdens de Fraunhofer clean technology awards, welke werden uitgereikt op 6 februari 2018.

De productie van microchips, flatscreens, implantaten, farmaceutische- en of micro- en/of nano-producten zou ondenkbaar zijn zonder een zeer schone, zuivere productie-omgeving. Elke verontreiniging heeft een directe negatieve invloed op producten en processen en kost de fabrikant veel geld. Kunststofspecialist igus heeft een innovatieve modulaire beschermslang ontwikkeld voor energietoevoer in clean rooms: de e-skin. Het heeft de Fraunhofer ISO klasse 1 cerificering ontvangen en heeft de 2e prijs gewonnen tijdens de Fraunhofer clean technology awards "Clean!  2018". Hier worden innovatieve ideeën op het gebied van cleanroom-techniek beloond. Niet enkel nieuwe ideeën, maar ook diegene die de doelmatigheid van productieprocessen aanzienlijk verbeteren.

Gesloten en slijtvast type voor schone productie

De e-skin is gemaakt van tribologisch geoptimaliseerd, slijtvast kunststof. De deelbare boven- en onderschalen kunnen dankzij een "rits-systeem" eenvoudig geassembleerd worden, tot een volledig gesloten slang, welke zeer stof- en waterbestendig is. Dit garandeert zowel cleanroom compatibiliteit als het snel bevullen en servicen van de kabels. De assemblage-vriendelijke e-skin is tevens extreem licht en ideaal voor kleine installatieruimtes, bijvoorbeeld in pick & place toepassingen. In tegenstelling tot andere beschermslangen kan deze dankzij de materiaalstijfheid, het ribbelprofiel en een gedefinieerde bewegingsrichting, zelfs toegepast worden voor korte vrijdragende rijwegen. Het ontwerp en materiaal van de e-skin zijn getest voor cleanroom compatibiliteit in het test-laboratorium van igus.

Meer informatie over de e-skin: www.igus.nl/e-skin

Rubrieken