Persberichten

"Denk groots" met 's-werelds grootste kabelrups van igus 16 jun 2016

E4.350, de kabelrups voor bijzonder uitdagende omstandigheden

Kabelrupsen van hoogwaardige kunststoffen veroveren steeds meer industriebranches en verdringen hierbij continue stalen kabelrupsen. Ze presteren beter vanwege het veel lagere gewicht, omdat ze onderhouds- en corrosievrij zijn en omdat ze tegelijkertijd ook nog eens de hoogste stabiliteit bieden, ook daar waar zware dikke kabels en slangen geleid moeten worden, zoals op scheepswerven of op boorplatforms. Juist deze zware omgevingsomstandigheden zijn het werkterrein van de E4.350, 's-werelds grootste kabelrups.

Zelfs in staalfabrieken is het gebruik van staal niet altijd de eerste keuze, zeker wanneer het gaat om een uiterst betrouw- en belastbaar energietoevoersysteem. De E4.350 kabelrups wordt door de motion plastics specialisten van igus speciaal voor die sectoren ontwikkeld, waarin dikke kabels en slangen beschermd moeten worden, bijvoorbeeld in zware machines of in offshore-toepassingen zoals scheepskranen of boorplatforms. Het geavanceerde kunststof zorgt er voor, dat de kabelrups resistent is tegen corrosie en ongevoelig is voor chemische en petrochemische invloeden en tevens bestand is tegen zonlicht. Het materiaal is zelfsmerend en vereist geen vet of olie op de gewrichten tijdens de totale levensduur, ook niet in bijzonder vuile omgevingen. Dit reduceert de noodzaak voor routinematig onderhoud en maakt een exacte voorspelling van de levensduur van de kabelrups mogelijk.

Kan ook op maat gemaakt worden volgens klantspecificatie

De E4.350, die modulair is opgebouwd, kan eenvoudig naar wens ingekort of verlengd worden. Bij vrijdragende lengten tot 6,5 meter en vulgewichten van ruim boven de 100 kg/m biedt de igus-kabelrups een uitmuntende stijfheid en bijzonder hoge belastbaarheid. De stabiele dwarsverbinders zorgen samen met de enorme inwendige hoogte van 350 mm voor een eenvoudige bevulling van de kabelrups met uitermate dikke kabels en slangen. Eengroot voordeel ten opzichte van kabelrupsen van staal is niet alleen het lagere gewicht, maar ook dat ze dankzij een inwendig verdelings-systeem bestaande uit o.a. tussenschotten, zijplaten- en tussenbodems per rupschakel zeer eenvoudig en op op maat ingedeeld kunnen worden.

De E4.350 is tevens als rol-kabelrups voor lange rijwegen verkrijgbaar: rollen van speciale tribo-geoptimaliseerde polymeren zorgen daarbij voor een vrijwel onderhoudsvrije toepassing, reduceren de wrijving en slijtage van de kabelrups aanzienlijk en verhogen daarmee direct de totale levensduur van uw applicatie. Omdat de rolweerstand ca. 75% lager uitvalt dan de glijweerstand, is tot wel 57% minder energie benodigd om de kabelrups aan te drijven. De E4.350 is verkrijgbaar als losse meterwaren en als compleet gemonteerd systeem en kan indien gewenst ook wereldwijd op locatie voor u gemonteerd worden.

Sterk als staal maar daarbij aanzienlijk lichter

Hoe sterk de kabelrups is toonden uitgebreide tests in het 2.750 m² grote testlaboratorium.aan  De resultaten toonden aan dat de E4.350 trek- en breukbelastingen van meer dan 175.000 N probleemloos aan kon. Maar ook bij toepassing in de praktijk bewijst de kabelrups zich in talrijke applicaties waar ook ter wereld, op schepen, op boorplatforms of b.v. in de haven van Antwerpen. Daar wordt het opgebaggerde water uit de haven doorgesluisd naar het basin en hier wordt het slib door pompen op de brug weggezogen. De pompen kunnen over de gehele bruglengte van 150 meter worden verplaatst. De zware slangen (ca. 100 kg/m) worden op de brug door middel van een E4.350 op een veilige en betrouwbare manier geleid en tegen mechanische slijtage beschermd. De totale onderhoudsvrije installatie is 24-uur per dag in gebruik.

Meer informatie over de E4.350 vindt u op: www.igus.nl/E4.1

Rubrieken