Persberichten

E4.1L van igus – Lichtgewicht, eenvoudige montage en een kabelvriendelijk design 10 jun 2016

E4.1L van igus – Lichtgewicht, eenvoudige montage en een kabelvriendelijk design
De E4.1L kabelrups kan dankzij het modulaire principe aan de toepassing worden aangepast.

Optimaal gebruik van de beschikbare ruimte, een lager gewicht en hogere stabiliteit – dit zijn slechts enkele voordelen van de kabelrups E4.1L van igus, nu in nieuwe breedtes en hoogtes, uit voorraad leverbaar. Ten opzichte van de E4.1 kan met deze Light versie 30 procent op gewicht bespaard worden, waardoor de kabelrups geschikt is voor zeer dynamische toepassingen. Hij werd met name ontwikkeld voor vrijdragende rijwegen, maar daarnaast zijn met deze kabelrups ook lange glijdende rijwegen mogelijk.

De E4.1L van igus combineert de sterke punten van verschillende kabelrupstypen van en beschikt daarnaast over een zeer kabelvriendelijk ontwerp van alle oppervlakten die in contact komen met de kabels. "Afgeronde hoeken aan de openingen en scheidingsschotten van de kabelrups zorgen voor een lange levensduur van de slangen en kabels" legt Harald Nehring uit, hoofd afdeling kabelrupsen bij igus. "Men kan de E4.1L dus ook beschrijven als een kabelrups, waarin zich de bewegende kabels zich goed voelen." Behalve de afgeronde vlakken, welke met kabels in contact komen, dienen rastering en positioneringsschalen voor een zo goed mogelijke indeling van de kabelrups. In combinatie met de eenvoudige montage en de hoge stabiliteit komen haar sterke punten vooral naar voren in snelle, vrij-dragende toepassingen, zoals bijvoorbeeld in de automatisering of de machinebouw.

Technische trucs voor ontwerpvrijheid

Het eenvoudige opklapmechanisme van de openingselementen in de buiten- en binnenradius garandeert een snelle bevulling van de kabelrups. De tegen verlies beveiligde dwarsverbinders, kunnen met een schroevendraaier geopend worden, ook kunnen ze 115 graden gekanteld en in de eindstand vastgeklikt worden. Indien nodig kunnen ze ook volledig worden uitgenomen, weer teruggeplaatst en door eenvoudig aan te drukken weer vergrendeld worden. De gepatenteerde mes- en groefverbinding en de dubbele eindaanslagen met een groot aanslagoppervlak welke de rups uitermate stabiel maken, werden overgenomen de van robuuste E4-1 serie. Hier zorgt een "rem" bovendien voor minder afrolgeluid en een bijzonder rustige loop van de kabelrups. Door de variabele montage van de buitenschakels kan de kabelrups met of zonder voorspanning gemonteerd worden. Vooral bij beperkte inbouwruimten, zoals bijvoorbeeld bij bewerkingscentra, is dit een doorslaggevend voordeel.

"Misschien wel de beste kabelrups ter wereld"

Door de toepassingsgerichte constructie, kon bij de E4.1L in vergelijking met de E4.1 veel massa bespaard worden, zodat de kabelrups ca. 30 procent lichter is. Daardoor wordt nog een voordeel behaald: "Op deze manier besparen gebruikers niet alleen veel aandrijfvermogen", aldus Harald Nehring. "Er kunnen bovendien bij een gelijkwaardige uitwendige rupsafmeting meer slangen en kabels worden geplaatst – al deze voordelen maken de E4.1L misschien wel  de beste kabelrups ter wereld." De kabelrups is nu in nog meer inwendige hoogten variërend tussen de 31 en 64 mm alsook in nieuwe breedtes en volledig gesloten uitvoering uit voorraad leverbaar. Net als voor de open kabelrups variant biedt igus ook een ESD-versie, en zelfs een gesloten kabelrups in HT-uitvoering (bestand tegen hoge temperaturen) aan.

Ga voor meer informatie naar: www.igus.nl

 

Rubrieken