Persberichten

Een geruisloze kabelrups voor extreme dynamiek 05 mei 2017

Een geruisloze kabelrups voor extreme dynamiek
De E6.1 kabelrupsen zijn uitermate slijtvast en worden gekenmerkt door hun unieke verbindingssysteem. (Bron: igus B.V.)

Voor toepassingen waar een extreem stille loop, uiterst dynamische bewegingen of daar waar een zeer geringe slijtage vereist is, heeft motion plastics specialist igus de E6.1 kabelrups ontwikkeld. Deze kabelrupsen zijn nu leverbaar in nieuwe maten, met inwendige hoogtes tot maximaal 62 mm.

Het bedrijf igus heeft de E6.1 kabelrupsen ontwikkeld voor toepassingen waar kabelrupsen met zeer geringe slijtage vereist zijn, bijvoorbeeld in cleanrooms tijdens de productie van halfgeleiders. Net als bij de voorgaande E6 serie, fungeert in plaats van een pen/gat verbinding, elastische polymeer veerelementen in de zijkant van de schakels als verbindingselement, voor een gedempte en zeer rustige loop van de kabelrups. De zeer korte steek en de schakelcontour van de kabelrups dragen er aan bij dat het ongewenste polygooneffect tot een minimum wordt gereduceerd en dat de kabelrups daardoor zeer soepel loopt. Dankzij het smallere ontwerp vergeleken met de E6, kan tot ca. 30% ruimte worden bespaard, bij gelijkblijvende inwendige afmetingen. "Andere voordelen van dit ontwerp zijn een trillingvrije en zeer geruisloze werking van slechts 32 dB(A)," legt Harald Nehring uit, gemachtigd vertegenwoordiger namens de afdeling kabelrupsen bij igus. "Dit maakt de E6.1 serie kabelrupsen naast de toepassing in cleanrooms, uiterst geschikt voor gebruik in de theatertechniek of in televisiestudio's.",  De E6.1 kabelrupsen kunnen ook worden gebruikt voor snelle toepassingen tot maar liefst 20 m/s. De kabelrupsen zijn per direct leverbaar in vier verschillende maten, met inwendige hoogtes van 29 mm tot 62 mm. Een nog grotere versie van de E6.1 met een inwendige hoogte van 80 mm volgt later in 2017.

Eenvoudige toegang voor snelle montage

Bij alle E6.1 maten, kunnen de dwarsverbinders aan binnen- en buitenradius worden verwijderd, zodat snel vullen mogelijk is. Dit betekent dat wanneer de kabelrups reeds in de machine geïnstalleerd is, er eenvoudig extra kabels of slangen bij geplaatst kunnen worden. Vrijwel alle dwarsverbinders zijn ook uitgerust met een rastermarkering, zodat een exacte positionering van scheidingselementen mogelijk is. In de maat met inwendige hoogte 29 mm hebben de gebruikers ook de optie de kabelrups te bestellen met openklapbare dwarsverbinders. Concreet houdt dit een vereenvoudigde handling in waardoor kortere montagetijden gerealiseerd kunnen worden. Het zeer gladde en obstakelvrije interieur garandeert een lange levensduur voor de kabels en slangen in de kabelrups.

Meer informatie vindt u hier.

Rubrieken