Persberichten

Een goede combinatie: nieuwe draaiende lineaire geleiding van igus 19 okt 2020

Een goede combinatie: nieuwe draaiende lineaire geleiding van igus
Met de drylin W lineaire/draaiende geleiding (rechts), kunnen tafeltjes en bedieningspanelen op multifunctionele fauteuils gemakkelijk worden ingesteld zoals de gebruiker dat wil. (Bron: igus B.V.)

De nieuwe ontwerpstudie van igus kan tegelijkertijd lineair bewegen en roteren. Met de drylin W lineaire/draaiende geleiding, kunnen armleuningen, tafeltjes en bedieningspanelen op stoelen en fauteuils bijvoorbeeld gemakkelijk worden ingesteld zoals de gebruiker dat wil. Wat voorheen met veel moeite in elkaar moest worden gezet door de klant, is nu klaar voor montage. Daarnaast waarborgen de smeermiddelvrije polymeer glij-elementen stille bewegingen.

Popcorn, nacho's, een liter cola en een comfortabele fauteuils, veel mensen associëren dit met een bioscoop-beleving. Om een bezoek aan de bioscoop nog gevarieerder te maken, vertrouwen sommige exploitanten op digitale entertainment media. Bijvoorbeeld op uittrektafeltjes en krukjes of op bladen in de armsteunen of meubel. Nu heeft igus een nieuw product ontwikkeld, speciaal voor gebruik in multifunctionele fauteuils en stoelen: de drylin W lineaire/draaiende geleiding. Het stelt gebruikers in staat om trays of displays lineair naar voren en naar achteren te bewegen alsmede deze te roteren, met behulp van een lager. "Behalve voor stoelen in bioscopen, theaters vliegtuigen, is de nieuwe drylin W geleiding bedoeld voor toepassingen in besturingscabines, zoals op tractoren of zelfs op kranen. Overal waar bedieningselementen flexibel en ergonomisch bewogen moeten worden in een compacte ruimte", legt Michael Hornung uit, igus drylin Linear and Drive Technology Product Manager. Voor de nieuwe ontwikkeling, combineerde igus eenvoudigweg twee reeds bestaande en succesvolle, bewezen producten: een drylin W lineaire geleiding voor lineaire beweging met een PRT-04 tandkranslager voor rotatie. Het lager is al geïntegreerd in de draagplaat. Voor de gebruiker betekende dit voorheen dat beiden producten samen geïnstalleerd moesten worden hetgeen veel inspanning vereiste. De draagplaat moest worden bewerkt om het tandkranslager en de kabeldoorvoer onder te brengen en alle componenten moesten nauwkeurig worden geïnstalleerd. Dankzij de direct gecoördineerde en installatie-klare complete oplossing, bespaart de gebruiker kosten voor assemblage en nawerk.

Stille afstelling

In plaats van geleiders met kogellagers, maakt igus gebruik van tribologisch geoptimaliseerde hoogwaardige polymeren in de glij-elementen van de lineaire slede en het lager. Ze zijn tot wel vier keer stiller dan geleiders met kogellagers en tegelijkertijd smeermiddelvrij en onderhoudsvrij. Door extra smeermiddelen en olie achterwege te laten, is de drylin W lineaire/roterende geleiding ongevoelig voor stof en vuil. Hygiëne is een belangrijk voordeel voor het frequente gebruik van de geleiding door verschillende mensen. "Naast de praktische functionaliteit van ons nieuwe product, hechten we natuurlijk ook een grote waarde aan het design. Er worden lichte materialen zoals kunststoffen en aluminium gebruikt. We gebruiken een decoratieve transparante geanodiseerde coating voor de rails", zegt Michael Hornung. Met 40 mm, heeft de nieuwe ontwerp-studie een zeer compacte systeemhoogte en kan ook worden uitgerust met een handmatige klem en individuele voorspanning. Op deze manier blijft het display op zijn plek na het instellen. Dankzij het drylin W modulaire systeem kan het product worden ingesteld op elke lengte.                                                                                                         

Meer informatie over deze design study vindt u op de website van igus.

Rubrieken