Persberichten

Eerste "Low Cost Robotica" ideeen wedstrijd: jury beloont tijdbesparende robotica-oplossing 08 jan 2018

Eerste
Michael Lamber van MLC-Engineering (2e van links) ontving de eerste prijs op de Motek beurs voor zijn combinatie van robotica en optische meettechniek. (Bron: igus B.V.)

Soesterberg, 8 januari 2018 - Kosteneffectieve automatisering van eenvoudige taken - dankzij low-cost robotica is dit niet langer een toekomstdroom. De inzendingen tijdens de eerste "Low Cost Robotica" ideeën wedstrijd laten interessante mogelijkheden voor deze technologie zien. De winnaar werd bekendgemaakt tijdens de 2017 Motek beurs: MLC-Engineering. Het bedrijf uit Zuid-Duitsland combineert een modulaire robolink arm met optische meettechniek, hetgeen resulteert in een tijdsbesparing van maar liefst 76 procent.

Van een autonome productiecel voor 3D-printen tot een mobiele oogst-robot - we zien een breed scala aan nieuwe ideeën in de twaalf ingediende toepassingen tijdens de eerste "Low Cost Robotica" wedstrijd. Wat ze onderling gemeen hebben is dat ze aantonen hoe eenvoudige taken geautomatiseerd kunnen worden door het gebruik van voordelige robotica, zodat zowel tijd als geld wordt bespaard. Dit wordt op indrukwekkende wijze aangetoond door de winnaar, MLC-Engineering, die een igus robolink arm gebruikt in optische meet-techniek. Deze voordelige 5-assige robot, met een prijs van € 3.579,- neemt het gereedzijnde onderdeel uit een productiemachine en transporteert het dan na afronding van het werkstuk naar een optisch meetinstrument. Het positioneert het werkstuk vervolgens verschillende keren binnen het meetgebied, om zo alle relevante afmetingen te controleren. De meetwaarden worden doorgestuurd naar het besturingssysteem, dat een "goed/slecht" evaluatie uitvoert. Afhankelijk van deze evaluatie plaats de robolink robot het werkstuk op een transportband of in een afvalcontainer. De automatisering van kleine taken heeft uiteindelijk grote impact: medewerkers kunnen zich richten op belangrijkere taken en kortere cyclustijden kunnen geïmplementeerd worden. Uiteindelijk resulteert dit in een tijdsbesparing van 76%.

De uitreikingsceremonie van de award tijdens de Motek

Het concept van MLC-Engineering overtuigde de jury, die bestaat uit leden uit de onderzoekswereld, gespecialiseerde pers en fabrikanten. Moed, verfijning en het optimalisatie idee leidde tot een unanieme beoordeling. Tijdens de Motek beurs, ontving Michael Lamber op de igus stand als eerste prijs een tegoedbon voor een robolink gelede arm of vergelijkbare robotica-componenten t.w.v. € 3.000. De Horb School of Commerce and Home Economics kon zich verheugen op de 2e prijs t.w.v. € 500. In het kader van het curriculum van de "state-certified technician (m/v)" op de afdeling machinebouw, dienden de studenten het idee in om een knie-hefboompers zo te modificeren dat ruw materiaal automatisch wordt toegevoerd, gedefinieerde gaten worden gestanst en vervolgens worden afgevoerd. Het doel van het project is nu het oppikken van de reeds geperforeerde halffabrikaten en deze op een gerichte manier te rangschikken. Het oppikken, richten en plaatsen van de halffabrikaten wordt in de toekomst geïmplementeerd m.b.v. een robot.

Meer informatie over Low Cost Robotica kan men vinden op www.low-cost-robotics.com

Rubrieken