Persberichten

Glijden en rollen: hybride lineaire lagers van igus in nieuwe maten 20 feb 2015

Glijden en rollen: hybride lineaire lagers van igus in nieuwe maten
Deuren of bedieningspanelen bewegen met slechts één complete rail en de nieuwe dubbelrol-hybride lagers. (bron: igus GmbH)

De Keulse specialist in smeermiddelvrije lagertechniek igus breidt zijn assortiment dubbelrol-hybride lagers uit met twee nieuwe maten. Het assortiment hybride lagers wordt nu afgerond met de nieuwe lagers van 10 en 16 millimeter. Lichtere en stillere lineaire loop op twee stabiliserende rollen, nu ook voor toepassingen met weinig inbouwruimte.

Niet alleen in de cameratechniek, in schuifdeuren of gereedschapsmachinedeuren worden ze steeds meer gebruikt, ook in cabines voor bouwmachines of door doe-het-zelvers: de stille en licht lopende hybride lineaire lagers van igus. Om de keuze voor constructeurs te vergemakkelijken zijn er nu dubbelrol-hybride lagers in twee nieuwe maten. Achtergrond van het innovatieve concept van deze lagers van igus is het combineren van de voordelen van glij- en rollagers. Voor de zeer licht lopende en vrijwel geluidloze loop zorgt het concept met twee dwars geplaatste rollen van onderhoudsvrije hoogwaardige kunststoffen. De rollen vangen het gewicht op in de hoofdbelastingsrichting; zo garanderen ze geringe verplaatsingskrachten voor de handbediening. Wanneer krachten door verkeerd gebruik of dwarskrachten optreden, dan worden deze soepel opgevangen door de glijders. Ook dan is dus een lichte loop gegarandeerd en zijn beschadigingen aan de rail uitgesloten. De last wordt gezekerd over de rail verplaatst zodat afspringen van de rail onmogelijk is. Tegelijkertijd is verplaatsing van zware lasten bij minimale krachtsinspanning mogelijk, en dat alles absoluut smeermiddelvrij.

Verscheidenheid in constructie door kleinere maten

'De in 20 millimeter doorsnede verkrijgbare hybride lagers hebben zich in de praktijk al bewezen', legt Stefan Niermann, hoofd drylin lineaire- en aandrijftechniek bij igus uit. 'Wanneer er maar één geleiderail nodig is, spaart de gebruiker duidelijk ruimte uit. Op dit gebied zijn we nu nog een stap verder gegaan en bieden wij nu dubbelrol-hybride lagers aan in de nieuwe, kleinere maten van 10 en 16 millimeter.' Dit maakt voor constructeurs nu nog flexibelere inbouw van het lager mogelijk, bijvoorbeeld voor bedieningspanelen of podiumbeeldinstallaties op de dubbele rails en in combinatie met een complete slede. Omdat de hybride lagers meer dan 180 graden omsluitend zijn, kunnen ze ook op eenvoudige assen worden gebruikt. Desgewenst zijn ze bij igus ook met handklemming verkrijgbaar.

De beste keuze voor handmatige verplaatsingen

Door de lage verplaatsingsweerstand van de hybride lagers kon de noodzakelijke aandrijfkracht met een factor 5 worden verkleind. Ze zijn daarom ideaal voor handgebruik, overal dus waar de looptijden niet oplopen tot automatiseringsdimensies en waar niet verder dan 500 kilometer hoeft te worden verplaatst. Omdat lasten van 10 tot 100 kilogram probleemloos met de hand kunnen worden verplaatst, zijn vooral toepassingen in de meubel- en kantoorinrichtingsbranche (bijvoorbeeld schuifdeuren) en camera- en monitorinstallaties aan de orde. De dubbelrollagers zijn goedkoop in vergelijking met wat op de markt gebruikelijk is en bieden een efficiënte oplossing. Ze kunnen als losse lagers vanaf 1 stuk of als compleet voorgemonteerde hybride slede worden besteld.

Ga voor meer informatie naar: www.igus.nl/drylin

Rubrieken