Persberichten

igus bereidt zich voor op de toekomst: sneller door digitale innovatie 15 jul 2016

igus bereidt zich voor op de toekomst: sneller door digitale innovatie
sneller door digitale innovatie...

igus GmbH was in het afgelopen financiële jaar in staat de omzet duidelijk verhogen – met 18 procent tot in totaal 552 miljoen Euro. Steeds meer bedrijven wereldwijd vertrouwen op kunststof producten voor bewegende toepassingen, omdat ze behalve  kostenverlagend zijn gelijker tijd ook de levensduur verlengen. Om het voor klanten nog eenvoudiger te maken, hun kunststof producten overal ter wereld te verkrijgen, investeert igus aanzienlijk in digitalisering en in het intelligent integreren van producten, service en logistiek.

igus behaalde in 2015 een omzet van 552 miljoen Euro, een groei van 18 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Van de totale omzet werd 55 procent in Europa, 27 procent in Azië en 18 procent in de VS en in Afrika gerealiseerd. De reden: er blijft wereldwijd een sterke vraag naar geavanceerde kunststoffen voor bewegende toepassingen. Gegarandeerde hardlopers blijven de
kabelrupsen, kabels en glijlagerproducten, maar ook relatief nieuwe producten zoals kogellagers en low-cost automatisering nemen verder in betekenis toe. "Het tijdperk van  kunststofproducten voor bewegende toepassingen is begonnen" stelt Frank Blase, CEO van igus GmbH. "motion plastics zijn smeermiddel- en corrosievrij, onderhoudsarm en overtuigen in steeds meer toepassingen door het lage gewicht, lange levensduur en de energie-efficiëntie, met name ook vergeleken met metalen producten." De meer dan 100.000 producten kunnen zoals glijlagers een los onderdeel zijn; het grootste deel van de bestellingen wordt echter gevormd door op maat geconfigureerde en geproduceerde componenten, zoals bijvoorbeeld een gemonteerde kabelrups met 500 of meer individuele onderdelen. Elk van de 7.000 opdrachten per dag is anders. Een gecompliceerde uitdaging – zeker wanneer men zoals igus vanaf 24 uur kan leveren.

Eenvoudig online vinden en configureren

igus investeerde in het afgelopen jaar sterk in productinnovaties, maar ook in service en logistiek – en slaat deze weg in 2016 verder in. Van centrale betekenis op alle niveaus is ook de uitbouw van de digitale processen. "In de toekomst is een igus-product pas een igus-product, wanneer het online configureerbaar- en calculeerbaar is en vervolgens het gehele proces geautomatiseerd en digitaal ondersteund doorloopt – van de verwerking van de opdracht, via de productie tot aan de service", zo verteld Frank Blase over de plannen. Belangrijke beslissingen in deze richting zijn reeds genomen: nu al heeft de klant, naast de 16 gratis apps, toegang tot meer dan 30 gratis online tools voor de configuratie en berekening, De basis wordt gevormd door data uit het grootste testlaboratorium in de branche, dat tot 2750 m² is uitgebreid. Met de investeringen in de digitale infrastructuur is igus tevens in staat, direct op locatie bij klanten een berekening, configuratie of offerte te maken of zelfs het product direct online te bestellen en dus snel geleverd te krijgen.

Hiervoor is de buitendienst per regio uitgerust met tablets voorzien van door igus zelf ontwikkelde engineering software. Daarnaast kunnen klanten ook gebruik maken van gespecialiseerde teams in 16 productsectoren en adviseurs in 13 branches – van automotive tot offshore tot de agrarische- of de levensmiddelenindustrie. In totaal steeg het aantal medewerkers met 9 procent tot een totaal 2950 medewerkers, de buitendienst groeide maar liefst met 17 procent voor een nog betere persoonlijke begeleiding en advies op locatie.

Logistiek: snel besteld, snel geleverd

Om een snelle levering te waarborgen, heeft igus wereldwijd productie- en opslagcapaciteiten in Noord-Amerika, Azië en Europa aanzienlijk uitgebreid. Zo krijgt de klant uit 14 magazijnen en montagecentra over de hele wereld exact dat product dat hij voor zijn toepassing nodig heeft: als losse maatwerk componenten of compleet voorgemonteerd. Dagelijks worden ca. 20.000 verschillende productvarianten en configuraties aan klanten uitgeleverd.

Digitalisering stimuleert productontwikkeling

De digitalisering biedt naast service en logistiek ook nieuwe benaderingen in de productontwikkeling.  De tijdens de Hannover Messe geïntroduceerde smart plastics vergroten door hun netwerkeigenschappen de beschikbaarheid van de installatie bij de klant. De intelligente kabel, kabelrups en lineaire geleidingen meten in de conditie in de applicatie n bieden zo nieuwe mogelijkheden voor preventief onderhoud. Zo wordt de gebruiker niet door een storing in zijn toepassing verrast, maar kan een vervanging van tevoren worden ingepland. Ook op het gebied van de low-cost automatisering opent de digitalisering nieuwe deuren. De robolink D online-configuratie tool maakt eenvoudige configuratie en het plaatsen van bestellingen van onze voordelige robotcomponenten mogelijk. Hiermee kunnen robotfabrikanten en machinebouwers voordelige robotarmen bouwen waarmee processen eenvoudige geautomatiseerd kunnen worden.

3D-Printen: innovatie qua product, service en logistiek

Op welke manier de digitalisering voordelen voor de klant schept, laat igus met name zien met het 3D-printen. Constructeurs kunnen intussen op zes verschillende igus tribo-filamenten en SLS-materialen voor voordelige, smerings- en onderhoudsvrije prototypen en maatwerk onderdelen terugvallen. Met de nieuwe online 3D-printservice van igus kunnen klanten hun geprinte kunststof onderdelen nog eenvoudiger bestellen. Met slechts enkele muisklikken worden CAD-bestanden geüpload, het juiste materiaal gekozen, de prijzen ingezien en worden de producten direct online besteld. De online tool is internationaal beschikbaar, waardoor gebruikers over de hele wereld hun uiterst slijtvaste onderdelen snel en voordelig geleverd kunnen krijgen. Hiervoor werden in het afgelopen jaar twaalf filialen met eigen 3D-printers uitgerust. Een eerste stap, zoals Frank Blase stelt. "Wij hebben onszelf het duidelijke doel gesteld om in de komende drie jaar het geautomatiseerde proces van online-configuratie tot aan de digitaal ondersteunde productie van alle productgroepen in bedrijf te nemen.  Dit is een uitdagend proces, maar we zijn hier al ver mee en weten dat we het gaan redden." Door deze geperfectioneerde maatwerk massaproductie zal de klant wereldwijd in staat zijn, nog sneller, betrouwbaarder en sneller het gewenste motion plastics-product geleverd te krijgen dat het gegarandeerd langer uithoudt.

Ga voor meer informatie over igus naar: www.igus.nl

 

Rubrieken