Persberichten

igus twisterband en twisterchain, kabelrupsen voor roterende bewegingen 24 okt 2013

igus twisterband en twisterchain, kabelrupsen voor roterende bewegingen
Kabelrups voor roterende bewegingen in een minimale ruimte.

Om kabels in kleine inbouwruimten 3000º te kunnen draaien, heeft Igus nu een compact kabelrupssysteem ontwikkeld. De twisterband TB30 zorgt, met weinig slijtage en volgens opgave van de fabrikant voordelig, voor de aanvoer van energie, gegevens en media. Bij hoge rotatiesnelheden worden de kabels samen steeds dicht bij de as gehouden.

Vanwege de centrifugaalkrachten, die op grond van de massa gering zijn, zijn rotatiesnelheden tot 720°/s mogelijk. Dankzij de compactheid en de geringe inbouwhoogte kan het kabelrupssysteem daarbij in alle inbouwposities (horizontaal, verticaal en ‘voorover’) veilig worden toegepast. De kunststof kabelrups heeft een lage massa en is gemakkelijk in gebruik. De band is uit één deel gespoten, heeft opgezette kamers die worden gevuld volgens het ‘Easy’-concept.

Zonder de rupsschakels te moeten openen en sluiten, kunnen gebruikers de kabels eenvoudig van buiten af met de hand in de rups duwen. Constructeurs beschikken daarvoor over een programma dat 950 al dan niet geconfectioneerde chainflex-kabelrupskabels omvat, voor alle toepassingsgebieden. Het nieuwe systeem kan worden gevuld met ononderbroken kabels en/of slangen. Dit kunnen elektrische of pneumatische kabels zijn en zelfs mediumaanvoerslangen.

Het systeem biedt ruimte voor een servo-/motorkabel, een besturings-, bus- of glasvezelkabel, en voert daarnaast lucht of gas. Het gaat om een compleet pakket dat modulair is opgebouwd en flexibel is, en niet op klantspecificatie behoeft te worden gefabriceerd. Wanneer gebruikers te maken hebben met veeleisende rotatiebewegingen met een groot kabel- en op slangpakket, maken ze meestal gebruik van igus-kabelrupsen met contra-buigradius (RBR). Bij deze kabelrupsen zijn roterende bewegingen tot circa 540 graden mogelijk. Daarbij gaat het echter om inbouwruimten die breed zijn en een groot oppervlak hebben.

twisterchain

Het kabelrups-systeem twisterchain is de tweede mogelijkheid: een middelgrote variant uit het assortiment aan roterende kabelrupsen van igus. Ook deze stabiele, rustig lopende kabelrups werd ontwikkeld voor anderhalve omwenteling bij een grote dynamiek. Het systeem is in doorsnede vrij gering, maar wel aanzienlijk hoger. Het komt dichter bij de draaias.


Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze afdeling verkoop, telefoonnummer (0346) 353 932, of via e-mail: igus.nl@igus.de of ga naar onze website: www.igus.nl

Volg ons online

U kunt igus tegenwoordig ook online volgen op diverse social media:

www.twitter.com/kabelrups

www.youtube.com/igusNL


 

Rubrieken