Persberichten

Bouwprojecten betrouwbaar geprint met igus kabelrups-systeem in XXL 3D-printer 28 jan 2022

Bouwprojecten betrouwbaar geprint met igus kabelrups-systeem in XXL 3D-printer
Een triflex R kabelrups gevuld met chainflex kabels zorgt voor een fail-safe werking van de XXL 3D printer. Het triflex RSP retractiesysteem houdt de kabelrups altijd op de juiste lengte. De kabels in de zevende as worden geleid met behulp van een E4/light kabelrups. (Bron: Aectual)

Unieke winkelconcepten, betonnen trappen met futuristische designs of moderne gevels: Aectual, een Nederlands bedrijf, implementeert speciale architectuurprojecten het haar XXL 3D-printer. Voor een betrouwbare 'lights out' werking van de robot, besloten de ontwerp-engineers de uiterst flexibele chainflex kabels in een triflex R kabelrups te gebruiken met een pneumatisch retractiesysteem. In de zevende as, voorziet een E4/light energietoevoersysteem de robot van energie en data.

De projecten die worden uitgevoerd door Aectual, zijn uniek, modern en functioneel. Het bedrijf produceert maatwerk vloerafwerkingen, wanden en trappen, om een zeer bijzondere ervaring te creëren. Aectual kan bijvoorbeeld zelfs de meest complexe vereisten van designers, projectontwikkelaars, bouwers en architecten implementeren. Hun geprinte meesterwerken kunnen bijvoorbeeld op Schiphol worden aangetroffen: de 2000 vierkante meter vloer is voorzien van een geïntegreerd vloermarkeringssysteem. De gevel- en interieurelementen zijn geproduceerd met een XXL robotprinter. Het is één van de grootste in zijn soort in Europa en de enige printer die in de "lights out" modus kan werken (d.w.z. op afstand, zonder servertoegang). De printer kent printsnelheden van tot wel een halve meter per seconde. Aectual's extrusietechniek is direct in de robot geïntegreerd. Granulaat bestaande uit organisch materiaal of gerecycled materiaal wordt gesmolten in de extruder, en een wormaandrijving verplaatst het direct naar de spuitkop. De extruder maakt gebruik van een aantal verschillende sensoren en aangedreven componenten. Het leggen van voedingskabels en analoge en digitale signaalkabels bleek een uitdaging te zijn. De vele kabels moeten zo compact en zo robuust mogelijk worden gelegd teneinde de "lights out" werking te handhaven. igus, de motion plastics specialist, leverde het juiste kabelbeschermingssysteem in de vorm van haar kabelrupsen.

Betrouwbare kabelgeleiding op de robot dankzij het retractiesysteem

"De chainflex robotkabels maakten het voor ons mogelijk ons systeem strakker, efficiënter en betrouwbaarder te maken. Omdat alle kabels dezelfde connectoren hebben, kunnen ze gemakkelijk worden vervangen tijdens onderhoud. Een gemakkelijke kabelvervanging zal ons ook helpen onze extruders uit te rusten met andere digitale productiehulpmiddelen in de toekomst", zegt Hedwig Heinsman, Aectual's medeoprichter en Chief Commercial Officer. Alle kabels worden betrouwbaar geleid in een triflex R kabelrups die specifiek is ontworpen voor driedimensionale toepassingen in robots. Dit waarborgt dat er geen kabel gaat draaien of defect raakt. Voor de kabelretractie op de robotkop, gebruikte Aectual een pneumatisch retractiesysteem (RSP). "Hierdoor kunnen we waarborgen dat de kabels en slangen veilig worden geleid, zelfs bij grote armdiameters en zeer complexe bewegingen", zegt Jörg Ottersbach, hoofd van de kabelrupsdivisie van igus GmbH. "Een pneumatische cilinder op de individuele toepassing maakt de retractiekrachten oneindig instelbaar." En Aectual past igus motion plastics producten niet alleen toe in de zes robotarmen, maar ook voor het voeden van de robot via de zevende as, waarbij de ontwikkelaars een E4/light kabelrups gebruiken om een veilige kabelbeweging te garanderen. De kabelrups is opmerkelijk vanwege zijn geringe gewicht, lage prijs en ruime interieur.

Rubrieken