Persberichten

e-spool flex: geleid kabels van begin tot eind zonder sleepring 19 jun 2020

e-spool flex: geleid kabels van begin tot eind zonder sleepring
Met de modulaire e-spool flex, kunnen kabels gemakkelijk en veilig worden opgeborgen, bijvoorbeeld op robot bedieningspanelen. (Bron: igus B.V.)

Beweeg kabels op een veilige manier en berg ze snel op - dat is het doel van of e-spool flex. De nieuwe kabelhaspel van igus kan alle kabels en slangen geleiden voor de overdracht van energie, media en data, zonder onderbreking. Dit verhoogt de veiligheid bij handmatige werkstations en bedieningspanelen. Voor een snelle installatie van het kabelhaspel, kozen de ontwikkelaars voor een wormgeleider. De kabel wordt in een paar eenvoudige stappen ingevoerd en de e-spool flex is klaar voor gebruik.

Om tools en bedieningspanelen flexibel te kunnen gebruiken in productie, zijn er voldoende lange kabels en slangen nodig. Echter, deze slingeren vaak over de vloer zonder enige bescherming en vormen een struikelgevaar. Kabelhaspels met sleepringen vormen een oplossing voor energie-overdracht, maar zijn vaak alleen beschikbaar als compleet pakket met een nieuwe kabel. Een ander nadeel; de snelle overdracht van grote hoeveelheden data en media is zeer gecompliceerd met sleepringen. Daarom heeft igus nu de e-spool flex ontwikkeld, een kabelhaspel met een wormgeleider. De nieuwe kabelhaspel heeft helemaal geen sleepring, zodat buskabels en slangen voor lucht en vloeistoffen nu ook zonder onderbreking kunnen worden begeleid. "De gebruiker kan zijn bestaande kabel gemakkelijk in het systeem installeren. Dit bespaart kosten en verhoogt de veiligheid van deze werkplek", legt Jörg Ottersbach uit, hoofd van de business unit kabelrups-systemen bij igus GmbH. Voor een snelle assemblage, vertrouwt igus op een wormgeleider waarin de kabel of slang wordt gestoken. De geleiding wordt vervolgens in een paar eenvoudige stappen in de buitenste en opwindende behuizing van de e-spool flex geplaatst. Dit betekent dat kabels flexibel en vrij kunnen bewegen en na gebruik snel en schoon weer kunnen worden opgeborgen. 

Verlengingen tot 15 meter mogelijk

De niewe e-spool flex is leverbaar in twee versies: één is een voordelige versie met een handmatig opdraaimechanisme of een automatische versie met een rem en veeraangedreven oprolmechanisme. De e-spool flex is leverbaar in drie maten voor kabels met een diameter van 5 tot 11 millimeter en een uittreklengte van 5 tot 15 m. De kabels kunnen op elk gewenst moment snel worden vervangen. Naast een latere integratie van de e-spool flex met een bestaande kabel, biedt igus ook de kabelhaspel-oplossing compleet geassembleerd met chainflex kabels speciaal ontworpen voor bewegende toepassingen. Dankzij de talloze testen in het eigen igus' laboratorium met een oppervlakte van 3.800 vierkante meter, geeft igus een unieke 36-maanden garantie op alle kabels.

Rubrieken