Persberichten

Een 50% langere vrijdragende lengte: igus breidt haar serie YE hybride-kabelrupsen uit 10 sep 2020

Een 50% langere vrijdragende lengte: igus breidt haar serie YE hybride-kabelrupsen uit
Nieuwe grote maten van de YE hybride-kabelrups zorgen voor een veilige en betrouwbare geleiding van slangen en kabels naar boven. (Bron: igus B.V.)

50% lichter dan conventionele stalen kabelrupsen en een 50% langere vrijdragende lengte dan kabelrupsen gemaakt van polymeer: dit is wat er zo speciaal is aan de YE serie kabelrupsen van igus. Het bestaat uit elementen van polymeer en staal en is daarom bijzonder stijf. igus heeft nu twee nieuwe maten toegevoegd aan haar gemakkelijk te installeren serie hybride-kabelrupsen, om het mogelijk te maken grote hydraulische slangen en extreme vulgewichten veilig omhoog te geleiden naar kraanwerkplatformen en bouwmachines. 

Kabels en slangen op boorplatformen, mobiele kraanplatformen en takelinstallaties moeten niet alleen bestand zijn tegen extreme niveaus van mechanische belasting maar moeten ook veilig omhoog worden geleid langs de machine waarop ze zijn bevestigd. Voor dergelijke scenario's vertrouwen gebruikers vaak op zware stalen kabelrupsen. Deze vergen echter veel installatiewerk en het risico bestaat dat de gehele kabelrups moet worden vervangen in geval van onderhoud of reparaties. Tegelijkertijd betekent machinestilstand stilstandskosten. Daarom ontwikkelde igus de YE, 's werelds eerste hybride-kabelrups, die de voordelen van staal en polymeer met elkaar combineert. "Met een inwendige hoogte van 42 millimeter, wordt de YE al met succes toegepast op verschillende boumachines en telescooparmen voor vrijdragende lengten tot 7 meter. Onze klanten zijn overtuigd door het modulaire ontwerp van het energietoevoersysteem en haar gemakkelijke assemblage en installatie. Dit omdat de kabelrups gemakkelijk geopend en gesloten kan worden", legt Jörg Ottersbach uit, hoofd van de business unit kabelrupsen  bij igus GmbH. igus heeft nu twee nieuwe maten toegevoegd aan haar serie van hybride-kabelrupsen om langere vrijdragende lengten mogelijk te maken met hydraulische slangen en hoge vulgewichten. De YE.56 kent een inwendige hoogte van 56 millimeter en maakt vrijdragende lengten tot 8,5 meter mogelijk, terwijl de YE.108 een inwendige hoogte van 108 millimeter heeft en primair is ontwikkeld voor boorplatformen en veilig hydraulische slangen alsmede kabels kan begeleiden tot 9,5 meter hoogte.

Polymeer en staal – een lichte, en constructief zeer stabiele combinatie

Wat er zo speciaal is omtrent de YE-serie is dat de ondersteunende kabelrups-schakels van de nieuwe energietoevoer-oplossing zijn gemaakt van staal en waarborgen hierdoor een hoge stijfheid, terwijl de pen/gat verbinding, de buitenste schakels en de dwarsverbinders volledig zijn gemaakt van een tribologisch geoptimaliseerd high-performance polymeer. De kabelrups is derhalve stijf, constructief stabiel dankzij het mes en groef ontwerp en tegelijkertijd tot wel 50 procent lichter dan conventionele stalen kabelrupsen. Als gevolg van het lagere gewicht, zijn hogere vulgewichten mogelijk op de cantilever-arm van mobiele kraanplatformen. En vanwege het toepassen van polymeer is 22% minder energie nodig om de hybride-kabelrups te produceren. Dankzij het modulaire ontwerp van de YE, is er geen noodzaak voor schroeven, klinknagels of bouten die los kunnen raken wanneer vibraties optreden. Kabels kunnen snel worden vervangen dankzij de dwarsverbinders die geopend kunnen worden en voor de inwendige verdeling van de kabelrups levert igus tussenschotten die de slijtage van de kabels en slangen minimaliseren. Het energietoevoersysteem is ook beschikbaar als aansluitklaar, geconfectioneerd readychain systeem met kabelrupsvriendelijke en geteste chainflex kabels, hydraulische componenten, slangen en slangfittingen. Alle chainflex kabels worden aangeboden inclusief een unieke wereldwijde garantie van 36 maanden, dit is mogelijk dankzij de talloze tests die worden uitgevoerd onder realistische omstandigheden in het eigen igus laboratorium met een oppervlakte van 3.800 m².

Meer informatie over de YE-kabelrups vindt u op de website van igus.

Rubrieken