Persberichten

Geen smering ondanks metaal, met onderhoudsvrije igubal polymeer sferische lagers 08 jul 2021

Geen smering ondanks metaal, met onderhoudsvrije igubal polymeer sferische lagers
De smeermiddelvrije en voordelige oplossing: igubal sferische kogels gemaakt van onderhoudsvrije high-performance kunststoffen in voordelige plaatstalen behuizingen vervangen metalen lagers. (Bron: igus B.V.)

Zware vuilophoping, stof en spanen komen algemeen voor bij kussenbloklagers en vaste lagers. Constante smering en onderhoud is daarom noodzakelijk. Met de spuitgegoten igus sferische kogels, kunnen klanten bouwen op een smeermiddelvrije en onderhoudsvrije oplossing voor hun metalen kussenbloklagers. igus heeft nu nieuwe sferische kogels ontwikkeld, gemaakt van het high-performance kunststof iglidur J, specifiek voor voordelige plaatstalen behuizingen. Deze kunnen in enkele seconden worden gemonteerd. De complete oplossing is direct uit voorraad leverbaar.

Metaal en smering gaan hand in hand bij machinebouw. igus bewijst dat dit niet altijd het geval hoeft te zijn. De motion plastics specialist heeft haar igubal verwisselbare sferische kogels speciaal ontwikkeld voor kussenbloklagers en vaste flenslagers met metalen behuizingen. Deze bestaat uit het high-performance polymeer iglidur J, welke de kosten reduceert omdat smering en onderhoud worden geëlimineerd. Het gebruik van polymeren voorkomt dat vuil en stof zich ophoopt in het lager, hetgeen de afdichting reduceert en een ongeplande machinestop voorkomt. Het gebruik van uitwisselbare lagers is ook geschikt in landbouwtoepassingen, in de levensmiddelenindustrie of in de installatie- en machinebouw. De igubal sferische lagers zijn direct afkomstig uit een spuitgietproces en daarom kostenefficiënt. Ze kunnen binnen enkele seconden worden gemonteerd in plaats van kogellagers in bestaande klassieke metalen kussenbloklagers en flenslagerbehuizingen en nu ook in voordelige plaatstalen metalen behuizingen. Het lagersysteem dat bestaat uit een plaatstalen behuizing en een igubal sferische kogel is direct uit voorraad leverbaar. De kunststof sferische kogel is zeer robuust en haar levensduur kan gemakkelijk online worden berekend.

Smeermiddelvrije werking dankzij iglidur J

De sferische lagers, gemaakt van iglidur J, zijn niet alleen kosteneffectief, maar kennen ook een zeer lage wrijvingscoëfficiënt bij drooglopen. Het materiaal absorbeert slechts weinig vocht, zodat deze sferische lagers ook geschikt zijn voor gebruik buiten. Vanwege de chemische bestendigheid van het high-performance kunststof, is het gebruik van verwisselbare sferische kogels ook geschikt voor toepassingen in chemisch veeleisende toepassingen zoals de landbouwtechniek of zelfs bij glasverwerking. iglidur J toont haar voordelen met name bij zachte assen. De igubal sferische kogels zijn momenteel leverbaar in drie maten voor voordelige plaatstalen behuizingen (Ø 20 mm, 25 mm en 30 mm) evenals voor gegoten behuizingen (UC204-210).

Rubrieken