Persberichten

"Het is een win-win situatie voor zowel het milieu als voor ons als bedrijf" 24 nov 2021

Tijd voor chainge: in het recyclingprogramma van igus, worden kabelrupsen teruggenomen en gerecycled, ongeacht de fabrikant. (Bron: igus B.V.)

Machinecomponenten gemaakt van kunststof zijn al langer onmisbaar in de industrie. Dus is het een logische vraag wat de recyclingsituatie zal zijn aan het einde van hun levensduur. motion plastics specialist igus biedt een mogelijk antwoord. In het chainge recycling programma kunnen klanten hun afgedankte kabelrupsen opsturen naar igus voor recycling in ruil voor een waardebon, ongeacht de fabrikant. Eén van de bedrijven die dit heeft uitgeprobeerd is de machinefabrikant Busch Microsystems.

"Het is een win-win situatie voor zowel milieu als bedrijf," daar is Dominik Benz van Busch Microsystems Consult GmbH van overtuigd. De ontwerpmanager van de machinefabrikant uit Langenlonsheim kreeg te maken met de situatie dat een klant een nieuw ontwikkeld en al gebouwd 3-assig lineair robotsysteem niet kon accepteren. Uiteindelijk moest het worden ontmanteld. En de kabelrupsen met een gewicht van in totaal 400 kg waren plotseling niet langer nodig. Dus waar konden de kabelrupsen worden afgevoerd? "Onze igus consultant vertelde over het igus chainge recyclingprogramma, dat geïnstalleerde kaberupsen recycled," herinnert Dominik Benz zich. "Mijn collega's en ik hadden direct interesse in het programma."

Duurzaam gerecycled, in plaats van simpelweg verbrand.

Het doel van het chainge recyclingprogramma is het recyclen van het kunststof van de kabelrupsen en het opnieuw te gebruiken en het zo toe te voeren aan een recyclebare materiaalcyclus. Voor dit doel kunnen gebruikers hun afgedankte, gereinigde kunststof kabelrupsen opsturen naar igus, ongeacht de fabrikant, en ontvangen een waardebon als vergoeding. De kunststoffen worden vervolgens op materiaaltype gesorteerd, versnipperd en voorbereid teneinde de kwaliteitsnormen in het productieproces te handhaven. Kunststoffen van externe bedrijven worden te koop aangeboden als gemalen materiaal. Een duurzaam alternatief, omdat normaal gesproken de kabelrups gewoon wordt afgevoerd met ander kunststof materiaal. Recycling vindt amper plaats. In de meeste fabrieken is de gangbare procedure daarom het verwijderen van de kabelrupsen van de machines en ze in afvalbakken te gooien voor industrieel afval. De kunststoffen worden grotendeels verbrand. Een proces dat niet langer een optie was voor Dominik Benz. "We konden niet langer en wilden niet langer onze ogen sluiten voor het onderwerp recycling, integendeel." Helmut Rath, hoofd van de financiële afdeling van IBG Automation, is het er mee eens: "Alles wat we investeren voor het milieu is uiteindelijk goed besteed kapitaal. Het inleverproces was eenvoudig en duidelijk." Busch Microsystems en IBG Automation maken deel uit van een groeiend aantal bedrijven waarvoor kunststof recycling een steeds belangrijkere rol speelt. Met het retourneren van 3,4 ton in Singapore, de zwaarste hoeveelheid die in één keer is ingeleverd tot nu toe, is wereldwijd bijna 17 ton verzameld en lokaal verwerkt in het igus chainge recycling programma. "Dit is een allereerste stap," legt Angelina Donner uit, Lean Engineer bij igus. "Wij werken er elke dag aan om steeds meer klanten te overtuigen hun kabelrupsen op te sturen voor het recyclingproces." De ontwerpers uit Rijnland-Palts zien het ook zo, omdat ze willen blijven deelnemen aan het chainge recycling programma in de toekomst, zoals Dominik Benz benadrukt. "We proberen heel veel nieuwe dingen in de dagelijkse ontwikkeling. Er zijn altijd wat restjes van kabelrupsen. Van nu af aan verzamelen we deze centraal sturen we het eenmaal per jaar terug naar igus voor recycling."

Rubrieken