Persberichten

Kruipen door gevaar - robotgestuurde onderhoudswerkzaamheden met kabelrupsen aan boord 03 mrt 2022

Kruipen door gevaar - robotgestuurde onderhoudswerkzaamheden met kabelrupsen aan boord
De Crawler voert belangrijke onderhoudstaken uit in pijpleidingen. De kabelrupsen van igus beschermen de geïnstalleerde kabels betrouwbaar. (Bron: igus B.V.)

Het verricht werkzaamheden die potentieel gevaarlijk (lees: dodelijk) zijn voor de mens: de op afstand bestuurbare robot "Crawler" herstelt de binnenwanden van pijpleidingen in elektriciteitscentrales. Een automatisering die regelmatig moet worden onderhouden om de stroom- en datakabels te beschermen tegen de barre omgevingsomstandigheden. Hierbij vertrouwt de Amerikaanse fabrikant Remote Orbital Installations LLC op de samenwerking met igus.

In 2007 maakte een tragisch ongeval in een elektriciteitscentrale in Colorado duidelijk hoe gevaarlijk werken in pijpleidingen kan zijn. Toen arbeiders een epoxycoating aanbrachten in een afsluiter die water naar turbines voert, ontbrandde het ontvlambare oplosmiddel. Vijf mensen verloren het leven. Het is een lot dat Remote Orbital Installations (LLC) en Big Sky Engineering andere arbeiders willen sparen. De twee Amerikaanse bedrijven hebben daarom de Crawler ontwikkeld - een op afstand bestuurbaar robotplatform op vier wielen dat door pijpleidingen rijdt, de binnenwanden reinigt met een straalgereedschap en deze opnieuw bekleedt met epoxyhars. De arbeiders blijven veilig aan het andere uiteinde van de stuurkabel. Voordat de Crawler klaar was voor gebruik, moesten de ingenieurs verschillende uitdagingen overwinnen. Een uitdaging was om componenten te vinden die bestand waren tegen de vuile en vochtige omgeving in de pijpleiding. Storingen kunnen ertoe leiden dat werknemers de leiding moeten betreden en zichzelf aan gevaar blootstellen. Deze componenten bevatten geleiders die zijn ontworpen om de stroom- en datakabels van de robot te beschermen tegen beschadiging door ongecontroleerde bewegingen.

"De levensduur van igus-producten was cruciaal voor succes"

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan vonden de Amerikaanse ontwerpers bij igus wat ze zochten. De kabelrupsen van de kunststof motion specialist zorgen op meerdere punten voor de geleiding van energie- en datakabels. Ze geleiden bijvoorbeeld de kabels van het mechanisme dat de wielbreedte van de Crawler aanpast aan de buisdiameter. Ook kabels van de giek, die verantwoordelijk is voor de hoogteverstelling van het gereedschap. En de veiligheid van hangende kabels wordt gegarandeerd door gesloten kabelrupsen uit de triflex-serie, die gecontroleerde, driedimensionale bewegingen met draaibare rupsschakels mogelijk maken. Alle kabelrupsen in de Crawler zijn gemaakt van slijtvast, robuust, chemisch bestendig en corrosievrij hoogwaardig kunststof dat jarenlang betrouwbaar bestand is tegen zelfs de meest ongunstige omgevingen. "De lange levensduur van de igus-producten was cruciaal voor het succes van de Crawler", bevestigt ingenieur Mike Kronz. "We hebben verschillende projecten gedaan en nog geen enkel defect gehad."

Rubrieken