Persberichten

Modulair, plat en snel geassembleerd: e-skin flat single pod voor cleanrooms 17 nov 2020

Modulair, plat en snel geassembleerd: e-skin flat single pod voor cleanrooms
Met de e-skin flat single pods, kan de gebruiker nu het aantal compartimenten definiëren, deze met elkaar verbinden en deze te allen tijde uitbreiden. De e-skin flat met ondersteunende kabelrups biedt grotere vrijdragende lengten. (Bron: igus® B.V.)

igus heeft de e-skin flat geproduceerd om kabels compact en vrijwel deeltjesvrij te geleiden in cleanrooms. Om gebruikers in staat te stellen de kabelrups nog sneller te installeren en kabels gemakkelijk te vervangen, biedt igus nu de e-skin flat als "single pods" aan. Hiermee kan de gebruiker het aantal compartimenten definiëren, ze modulair combineren en de kabels in luttele seconden plaatsen. Een nieuwe ondersteunende rups versterkt de e-skin flat nog meer en biedt een langere vrijdragende lengte.

De voortschrijdende elektrificatie, van de elektrische auto tot de smart watch leidt momenteel tot een sterke groei in de halfgeleiderindustrie. Voor de industrie betekent dit een hoge investering in de ontwikkeling en productie van elektronische componenten, halfgeleiders, OLED en LCD displays in cleanrooms. Daarom is er ook een grote vraag naar machine-elementen zoals kabels en energietoevoersystemen die voldoen aan de strenge deeltjesvrije eisen. igus heeft de e-skin flat speciaal ontwikkeld voor kabelgeleiding in compacte installatieruimtes in cleanrooms. "We presenteerden het extreem platte energietoevoersysteem voor de eerste keer op de Hannover Messe in 2019, en sindsdien is de vraag zeer groot geweest", legt Peter Mattonet uit, Industry Manager Cleanroom Technology bij igus GmbH. Het gebruik van gelijksoortige energietoevoeroplossingen of schone kabel oplossingen had als grote nadeel dat in geval van een kabelstoring, het hele energietoevoersysteem vervangen moest worden. Met de e-skin flat, biedt igus nu een gemakkelijk te onderhouden oplossing aan als "single pod" optie. De gebruiker kan nu het aantal compartimenten definiëren, ze met elkaar verbinden, ze te allen tijde verlengen, op de gewenste lengte snijden en de kabels er in plaatsen.

Alternatief biedt igus ook een aansluitklaar systeem met speciaal ontwikkelde cleanroom kabels. De e-skin flat single pods zijn leverbaar in twee maten als gesloten en open uitvoeringen.

In de gesloten uitvoering, kunnen de kabels eenvoudig door de compartimentopeningen worden geleid, terwijl in de open uitvoering de kabels vanaf de zijkant er in worden gebracht en het compartiment wordt gesloten met een ritssysteem. "Het grootste voordeel van de e-skin flat single pods is het gemakkelijke onderhoud, omdat in tegenstelling tot alternatieve oplossingen de kabels niet in krimpfolie zijn gewikkeld. Met het compartiment-ontwerp kunnen de kabels er gemakkelijk weer in worden getrokken. Het concept overtuigt klanten" verteld Peter Mattonet.

De e-skin flat met ondersteunende kabelrups als "ruggengraat"

Om de stabiliteit van de e-skin flat single pods te vergroten biedt igus nu ook een speciale ondersteunende kabelrups voor de gesloten versie. Dit maakt een grotere vrijdragende lengte van single pods mogelijk. Dit waarborgt een goede werking en het aanhouden van de gedefinieerde buigradius van 40 mm tot 100 mm. De geïntegreerde kabelrups bestaat uit een zeer slijtvast igus polymeer, dat is afgestemd op het materiaal van de e-skin flat en het compartiment niet beschadigt dankzij de afgeronde hoeken. Alle cleanroom oplossingen worden door igus getest in haar nieuwe cleanroom laboratorium, dat het Fraunhofer Institute IPA in Keulen heeft gebouwd voor de motion plastics. Hier worden alle producten getest in een cleanroom tot luchtzuiverheidskwaliteit klasse 1 conform ISO 14644-1.

 

Rubrieken