Persberichten

Nieuw elastisch dubbel verbindingsgewricht van igus 02 mrt 2021

Nieuw elastisch dubbel verbindingsgewricht van igus
Het nieuwe GPZM verbindingsgewricht is niet alleen onderhoudsarm en smeermiddelvrij, het voorkomt ook het binnendringen van vuil door het kiezen van een nieuw flexibel materiaal. (Bron: igus B.V.)

Koppelingsgewrichten worden blootgesteld aan diverse soorten belastingen, zoals permanente trillingen, randbelastingen en hoge trekkrachten en druksterkte. De vereisten ten aanzien van het gebruikte materiaal zijn daarom extreem hoog. Met het igubal GPZM verbindingsgewricht, presenteert de motion plastics specialist nu een dubbel gewricht dat niet alleen smeermiddelvrij en onderhoudsvrij is, maar ook 20% flexibeler dan de conventionele oplossing dankzij een nieuw behuizingmateriaal. Dit zorgt voor een stevige omsluiting van het kogelgewricht, voorkomt het binnendringen van vuil en verhoogt de betrouwbaarheid van de bewegende toepassing.

Sferische lagers zijn gemaakt van tribologisch geoptimaliseerde polymeren en worden tegenwoordig in vele sectoren van de industrie gebruikt, waaronder zowel de landbouwsector als machine- en installatiebouw. In de automotive industrie alleen al is de variatie aan toepassingsgebieden extreem groot: van sensoraansluitingen, aandrijvingen, ventielkleppen, schakelhendels tot turbochargers - vrijwel elke toepassing van metalen verbindingsgewrichten kan ook worden uitgevoerd met de tribo-polymeer versie. Lichtgewicht, gebruik bij temperaturen tot 300°C, corrosiebestendig en een lange levensduur spreken voor zich, net als de 40% lagere kosten bij het gebruik van igubal verbindingsgewrichten. Ze zijn onderhoudsvrij dankzij de geïntegreerde droge smering, er zijn geen externe smeermiddelen nodig. Dit geldt ook voor het nieuwe GPZM dubbele gewricht, dat igus momenteel presenteert als deel van haar herfstinnovaties.

Nieuw materiaal maakt het koppelingsgewricht elastischer

Het dubbel gewricht is bijzonder flexibel en tegelijkertijd veerkrachtig. Testen in het 3800 vierkante meter grote igus laboratorium toonden een 25% hogere elasticiteit van het RN 283 materiaal vergeleken met het standaard materiaal igumid G. Het behuizingsmateriaal waarborgt dat het kogelgewricht nauw is ingesloten in de beweging zodat deze is afgedicht tegen het binnendringen van stof en vuil. Vloeibaar gemaakt stof werd geïnjecteerd in de test, deze verontreiniging heeft geen negatieve invloed op de werking van het elastische materiaal. De slijtvastheid van de metalen kogelgewrichten werd ook getest in ons eigen laboratorium. Het resultaat overtuigde de igus ontwerpers: met een slijtagecoëfficiënt die 20 maal beter is dan die van polyamide, zegevierde het nieuwe TPU-materiaal over polyamide en waarborgt een significant toegenomen betrouwbaarheid in beweging.

Meer informatie over GPZM verbindingsgewrichten vindt u hier.

Rubrieken