Persberichten

Print met het nieuwe igus tribo-filament zelf gemakkelijk sterke, slijtvaste componenten 22 dec 2021

Print met het nieuwe igus tribo-filament zelf gemakkelijk sterke, slijtvaste componenten
igus heeft een nieuw all-rounder filament ontwikkel voor 3D-printen: iglidur I190. Het maakt het printen mogelijk van slijtvaste speciale componenten zoals glijlagers met een grote mechanische buigsterkte (80 MPa). (Bron: igus B.V.)

Voor het snel en kosteneffectief produceren van slijtvaste componenten in speciale afmetingen heeft igus nu een nieuw, gemakkelijk te bewerken all-rounder filament ontwikkeld: iglidur I190. Het materiaal valt op door haar grote mechanische buigsterkte (80 MPa). Het tribologisch geoptimaliseerde materiaal vereist geen smering of onderhoud en kan worden gebruikt voor alle commercieel beschikbare 3D-printers met verwarmde printplaten.

In apparatenbouw of montagehulpmiddelen, zijn gebruikers altijd op zoek naar glijdende, slijtvaste speciale onderdelen die de productie optimaliseren. De componenten kunnen vaak snel worden ontworpen, maar de maatwerkproductie middels spuitgieten of mechanisch verwerken is kostbaar en vraagt veel inspanning en is zeer duur voor kleine series. Steeds meer bedrijven produceren daarom hun speciale componenten op 3D-printers. Voor het printen van uiterst slijtvaste componenten heeft de kunststof specialist igus nu een all-round materiaal ontwikkeld. "iglidur I190 is opmerkelijk, met name vanwege haar grote sterkte, waardoor zelfs delicate structuren in het geprinte component bijzonder sterk zijn", zegt Tom Krause, hoofd van de afdeling additieve productie bij igus GmbH. iglidur I190 is ook geschikt voor het ontwerpen van multi-materiaal glijcomponenten omdat het heel goed combineert met zeer stijve materialen. Het nieuwe smeermiddelvrije filament kan heel gemakkelijk worden bewerkt op alle commercieel beschikbare gesloten 3D-printers met verwarmde printplaten. De geprinte componenten kunnen zelfs worden gebruikt bij temperaturen tot 90°C.

iglidur I190 presteert met gemak beter dan standaard kunststoffen in testen

Het nieuwe materiaal heeft haar duurzaamheid bewezen in igus haar 3800 vierkante meter grote eigen testlaboratorium. Een 3D-geprint iglidur I190 glijlager werd getest in een vergelijking met lagers gemaakt van ABS en polyamide gemaakt middels additieve productie en met spuitgegoten lagers gemaakt van POM en nylon. De resultaten toonden aan dat het geprinte igus lager een tot wel 50 maal grotere slijtvastheid had dan de lagers gemaakt van de standaard kunststoffen. iglidur I190 deed het ook goed in de interne competitie – 80 tot 46 MPa buigsterkte vergeleken met het levensmiddelen-compatibele iglidur I150 filament. igus beschikt momenteel in totaal over acht filamenten voor het FDM-proces en drie high-performance polymeren voor het SLS-proces. De gebruiker kan of het materiaal bestellen en het gebruiken met hun eigen 3D-printer of gebruik maken van de igus 3D printservice. Voor de laatstgenoemde optie kunnen ze gewoon het STEP-bestand direct uploaden naar de webshop, het materiaal en de gewenste hoeveelheid selecteren en de order indienen. Binnen slechts drie tot vijf dagen zal het slijtvaste speciale component worden geleverd.

Rubrieken