Persberichten

Kabelrups-oplossingen voor snel draaiende bewegingen uit voorraad leverbaar 30 sep 2016

Kabelrups-oplossingen voor snel draaiende bewegingen uit voorraad leverbaar
Standaard RMR Module

Sinds enkele jaren ontwikkelt igus klantspecifieke systemen voor rotatiebewegingen met kabelrupsen, de zogenaamde  "rotatie-module''. Hierdoor worden bijvoorbeeld in de machinebouw, robotica maar ook bij graafmachines rotatiebewegingen voorzien van energie. Om klanten in de toekomst nog sneller oplossingen voor dergelijke toepassingen te kunnen bieden, heeft igus nu een standaard programma met rotatiemodules ontwikkeld en biedt nu een compleet en montagevriendelijk modulair programma aan voor snel draaiende toepassingen.

Wat oorspronkelijk als maatwerk naar klantwens werd ontwikkeld, vindt bij igus vaak de weg naar het standaard assortiment. Zo realiseert de motion plastics specialist vaak speciale oplossingen, welke ook voor een bredere klantenkring interessant zijn. „Door een nauwe samenwerking met klanten, om nieuwe oplossingen uit te werken en omdat we actief doorvragen voor welke problemen gebruikers staan, ontwikkelen we vaak onze noviteiten“, legt Frank Schlögel uit, afdelingshoofd engineering en projecten bij igus. „Zo is het ook gegaan bij onze RBR-systemen voor rotatiebewegingen.“

Tweedelige goot voor snelle rotaties en geringe schuifkrachten

In de rotatiemodules worden de kabelrupsen 90° op de zij liggend ingezet en werken ze met een "contraradius" (RBR). Dit betekent dat de kabelrupsschakels in beide richtingen bewogen worden, anders dan bij gangbare lineaire verplaatsingen. De kabels en slangen worden met "tussenschotten" veilig in de kabelrups van elkaar gescheiden. Met 1.040 slijtvaste chainflex kabels biedt igus een compleet voorraadprogramma, om een maximale levensduur voor bewegende toepassingen te kunnen garanderen. Voor rotatiemodules met hoge snelheden en veel bewegingscycli wordt een tweedelige geleiding toegepast. Eén deel wordt op het vastpunt van de installatie gemonteerd, het andere aan het bewegende deel. Daarbij kan het vastpunt van de kabelrups vrij gekozen worden. "Door de gedeelde geleidegoot minimaliseren we de relatieve bewegingen van de kabels en de kabelrups", legt Frank Schlögel uit. "Hierdoor realiseren we langere standtijden en minimaliseren we de schuifkrachten in de kabelrups" Voor toepassingen met lagere snelheden biedt igus rotatiemodules met statische geleidegoten aan.

De beschikbare ruimte flexibel benutten

De gestandaardiseerde modules uit de catalogus zijn binnen twee weken leverbaar. Hierbij vervalt bovendien de bij speciale projecten benodigde offerte verwerkingstijd. Afhankelijk van de gestelde eisen kunnen ze geleverd worden met optionele montagebeugels of afdekkap. Bij installaties met hoge laterale versnellingen of systemen die "gekanteld" moeten werken, zorgen meebewegende geleide-elementen voor extra veiligheid en bescherming van het voeding-, data- en media-transport. Voor omgevingen met extreme verontreiniging, bijvoorbeeld in de mijnbouw, cementfabrieken of in (steen)kolenterminals, behoort ook de toepassing van een gesloten kabelrupssysteem tot de mogelijkheden. Zo kan vuil wat in het werkgebied van de kabelrups valt, er weer uit en hoopt dit zich niet op binnenin de kabelrups. En voor toepassingen met zeer beperkte inbouwruimte kunnen tegengesteld lopende kabelrupsen ruimtebesparend worden ingezet.

Afhankelijk van de gekozen diameter zijn per module rotaties van 420° tot 600° en rotatiesnelheden tot maximaal 360°/sec mogelijk. Dankzij de flexibiliteit en snelheid van het systeem en de optionele veelzijdigheid van de constructie zijn de modules geschikt voor een breed scala aan toepassingsmogelijkheden. Van traditionele machine- en installatiebouw tot high-tech-toepassingen in de satelliet-antennebouw of in enorme offshore-toepassingen, waar door de combinatie van meerdere RBR-systemen rotaties tot maar liefst 900° gerealiseerd kunnen worden. En mochten de klanttoepassingen de eisen van het standaardassortiment overstijgen, zal igus zich ook blijven focussen op klantspecifieke projecten, om zodoende onze klantenoptimale oplossingen te kunnen bieden.

Ga voor meer informatie over de RBR module en andere producten naar: http://www.igus.nl

Rubrieken