Persberichten

Kabels functioneren gegarandeerd, ook bij -40 tot +60 °C 27 jan 2017

Kabels functioneren gegarandeerd, ook bij -40 tot +60 °C
In de nieuwe ruimte kunnen tests tot -40 °C uitgevoerd worden. (Bron: igus B.V.)

Kabelproducent en motion plastics specialist igus heeft wegens uitbreiding van het testlaboratorium nog een 40-voets-container ingericht, om onder zeer realistische omstandigheden en extreme temperaturen bewegende kabeltests te kunnen uitvoeren. Daardoor is igus als enige kabelproducent in staat, gegarandeerde temperatuur uitspraken te doen voor vast verlegde kabels, bewegende kabels maar in het bijzonder ook voor kabels in kabelrupsen.

Continue beweging is voor kabels op zich al een uitdaging – maar hoe gedragen kabels zich bij extreme temperaturen van - 40°C of bij +60 °C? Er zijn op de markt weliswaar internationaal geldende normen voor bewegende kabels, maar deze doen geen betrouwbare uitspraken over de levensduur van bewegende kabels bij lage of hoge temperaturen bij toepassing in kabelrupsen. Daarom test kabelexpert igus al meer dan tien jaar lang haar kabels bij continue beweging onder deze moeilijke omstandigheden en heeft ze nu nog een testopstelling ingericht. "Wegens uitbreiding van het testlaboratorium tot 2750 vierkante meter hebben wij nu een 2e 40-voets-container aangeschaft en zullen in de ene uitsluitend warmte- en in de andere uitsluitend koude tests uitvoeren" "licht Rainer Rössel toe, hoofd van de chainflex afdeling bij igus. "Door deze scheiding krijgen we nog exactere testresultaten en kunnen we nog betrouwbaardere uitspraken doen over onze kabels." In beide containers kunnen kabelrupsen met kabels van verschillende lengten (ook glijdend) en snelheden bewogen worden.

Gegarandeerde levensduur uitspraken voor extreme temperaturen

Door de veelvoud aan tests onder realistische condities is igus als enige aanbieder in de markt in staat, in haar chainflex catalogus voor iedere kabel steeds drie uitspraken te doen over de geschikte buigradius en toelaatbare temperatuur. "Wij geven niet alleen aan bij welke temperaturen een kabel voor het vast leggen of voor bewegende toepassing volgens de genormeerde koude-wikkeltest geschikt is – we kunnen ook voor elke chainflex kabel een temperatuur aangeven, waarbij de kabel gegarandeerd betrouwbaar in een kabelrups toegepast kan worden.

Zo verschillend de temperaturen zijn, zo verschillend zijn ook de problemen, welke bij toepassingen onder deze omstandigheden kunnen optreden. Bij koude tests vormt mantelbreuk de grootste uitdaging. Bij te hoge temperaturen bestaat daarentegen het gevaar, dat vanwege de thermische verandering van de buitenmantel de hele kabelopbouw uiteen valt en er uiteindelijk storing optreedt vanwege het vele bewegen in de kabelrups. Hierdoor breken bijvoorbeeld de aders of de beruchte "kurkentrekker" ontstaat binnenin de kabel. Door de verdubbeling van de testcapaciteit kunnen de grenzen nu beter door igus gesimuleerd worden, en kunnen problemen, bijvoorbeeld met condenswater in de testinstallatie (door de snelle temperatuurwisselingen) zo voorkomen worden.

Meer informatie vind u hier.

Rubrieken