Persberichten

Kleine lineaire as voor grootse taken 08 mrt 2017

Kleine lineaire as voor grootse taken
De nieuwe smeermiddelvrije miniatuur lineaire as, drylin SLN-27, is speciaal geschikt voor invoerbewegingen met gering gewicht (Bron: igus GmbH)

Motion plastics specialist igus presenteert een nieuwe smeermiddelvrije drylin lineaire as met snelle dryspin schroefdraden. Kenmerkend voor de miniatuur drylin SLN-27 lineaire as zijn de woorden klein, licht en vlak. In combinatie met de dryspin schroefdraad kunnen behalve eenvoudige handling-taken, ook snelle sensor-verstellingen of DC-Motoren voordelig gerealiseerd worden.

De nieuwe smeermiddelvrije miniatuur lineaire as, drylin SLN-27, is speciaal geschikt voor invoerbewegingen met gering gewicht. De compacte eenheid kan zo voor sensor-verstellingen, maar ook voor lichte handling-taken, in de apparaten- en laboratoriumtechniek worden ingezet. Het is gebaseerd op het low profile geleidingssysteem drylin N met een railbreedte van 27 mm. De materialen en het ontwerp maken drylin N tot een voordelig en flexibel geleidingssysteem.

De geleidewagen is vervaardigd van stabiel, geanodiseerd aluminium. Met zijn compacte afmetingen, 22 mm hoogte en 28 mm breedte, is de lineaire eenheid SLN-27 bijzonder geschikt voor toepassingen in kleine ruimtes. Door de kunststof glijlagers in de spindellagers en geleiderails is het systeem volledig smeermiddel- en onderhoudsvrij.

Snelle slagen dankzij schroefdraad

Drylin SLN-27 is niet alleen klein, licht en vlak, maar door slagen van 25 mm bij één omwenteling ook snel”, zegt Stefan Niermann, hoofd van de divisie drylin lineaire- en aandrijftechniek van igus GmbH uit Keulen (D). Daarom kan de miniatuur lineaire as ook voor snelle handlings- en positioneringstaken worden ingezet. Voor dynamische bewegingsprofielen en een spelingsarme loop kunnen de spillen ook van kogellagers worden voorzien.

De effectieve kantelspeling van de geleide slede kan met vier stelschroeven worden ingesteld. De toevoer vindt plaats met een spil met een diameter van 6,35 mm. Er zijn vijf spoedvarianten – 0,8, 2,54, 5,08, 12,7 en 25,4 mm – van de schroefdraad verkrijgbaar. Met een basisgewicht van slechts 60 gram behoort de lineaire as tot de lichtgewichten onder de aangedreven lineaire geleidingssystemen. Zelfs met de maximale slaglengte van 250 mm weegt de miniatuur actuator slechts 160 gr. Wordt de as in combinatie met een NEMA 11-stappenmotor geleverd, dan bedragen de uitwendige maten nog steeds slechts 28 x 28 mm.

Tot de portfolio behoren ook DC-motoren met of zonder radiale bouwset. Naar keuze kunnen ook andere motoren snel en probleemloos via een motorflens worden gekoppeld. Het complete modulaire systeem drylin SLN-27 miniatuurassen omvat drie verschillende sledevarianten – van voordelige instapmodellen via sleden met handmatige speling- en hoogteverstelling tot nauwkeurig instelbare weegschalen met voorspannings-functie – alsmede vijf verschillende spoedvarianten en drie motorvarianten.

Meer informatie vindt u hier.

Rubrieken