Persberichten

Logistiek 4.0: Data en energie uitvalbestendig en snel geleiden met igus 22 nov 2016

Logistiek 4.0: Data en energie uitvalbestendig en snel geleiden met igus
Dataoverdracht voor Logistiek 4.0: tot wel 10 GBit/s bij een snelheid van 6 m/s

In de kleinste ruimtes data, energie en media met
6 m/s tot over een afstand van maximaal 100 meter veilig geleiden – dat realiseert het doorontwikkelde en compacte micro flizz kabelrupssysteem van igus. Deze bestaat uit een kunststof kabelrups, flexibele chainflex kabelrupskabels met een zeer kleine buigradius en een aluminium behuizing.

In de materiaalstroom-sector worden tegenwoordig veel stroomrails toegepast. Deze hebben echter als nadeel dat ze alleen voor energie-overdracht gebruikt kunnen worden. Om in een horizontale rijweg, tot wel 100 meter, energie, data en media gelijktijdig over te kunnen brengen, is daarom de micro flizz van igus de oplossing. De kunststof kabelrups, welke in een geëxtrudeerd profiel van geanodiseerd aluminium loopt, beschikt over geïntegreerde "zijvleugels". Deze houden de kabelrups in gestrekte toestand te allen tijde veilig vast in een speciale groef in het onder- en bovendeel van het profiel. De vleugels klappen automatisch in, wanneer de kabelrups zich in de radius buigt. In combinatie met kunststof veren aan de kabelrups-schakels zorgen ze voor een zacht en rustig afrollen, omdat het bovenste deel van de rups niet op het onderste deel ligt. Hierdoor worden wrijving, slijtage, benodigde energie en geluidsontwikkeling aanzienlijk gereduceerd. Een rolwagen aan het einde van de kabelrups fungeert hierbij als meenemer. Door een tegen elkaar in lopende opstelling kunnen zelfs twee kabelrupsen tegelijkertijd in een geleiding lopen, om zo nog meer kabels te kunnen bewegen.

Van glasvezelkabel tot pneumatische slang

De modulaire bouwwijze van het voorgemonteerde systeem vereenvoudigd de aanpassing aan elke toepassing. Het vullen van de kabelrups kan daarbij naar behoefte, variëren. Zo kunnen bijvoorbeeld ook glasvezelkabels uit het chainflex-programma met overdrachtsnelheden van meer dan 10 Gbit/s zonder problemen geleid worden. Net als voor alle andere kabels garandeert igus ook hier een garantie van 36 maanden op de levensduur. Maar ook pneumatische slangen, zoals deze worden gebruikt bij magazijnstellingsapparaten , met pneumatisch bediende grijpers, kunnen bij de micro flizz geïntegreerd worden. Ook snelheden van maximaal 6 m/s en acceleraties tot 50 m/s2 zijn permanent storings- en onderhoudsvrij mogelijk. Daarbij kunnen lasten tot 50 kg door de meenemer worden gedragen. In een eigen test van igus met meer dan 1 miljoen cycli resp. een afgelegde weg van 6000 km werd een vrijwel slijtagevrije loop aangetoond. Het met de iF Design Award bekroonde systeem kenmerkt zich bovendien ook door de eenvoudige montage. Met het universele T-groef koppelstuk kan het systeem snel en gebruiksvriendelijk aan bijvoorbeeld. magazijnstellingsapparaten worden bevestigd.

Voor meer informatie: www.igus.nl/microflizz

Rubrieken