Persberichten

Multi-directionele energietoevoer tot 21 meter met nieuw slang- én kabelhaspel van igus 09 mei 2019

Multi-directionele energietoevoer tot 21 meter met nieuw slang- én kabelhaspel van igus
Multi-energiehaspel: geleid tot 21 meter aan kabels en slangen met de nieuwe, compacte e-spool van igus. (Bron: igus B.V.)

Of het nu op hoogte is, vlak boven de grond of in een diepte. Met de e-spool - een unieke slipringvrije kabelhaspel - biedt igus een energietoevoersysteem voor verschillende toepassingsscenario's. Het compacte, veeraangedreven systeem kan persluchtslangen, energie-, data-, en/of glasvezelkabels veilig geleiden. Om gebruikers een kabelrups-systeem voor nog langere slaglentes te kunnen bieden, heeft igus een nieuwe standaard ontwikkeld. Dankzij een geoptimaliseerd ontwerp kan de e-spool nu worden gebruikt voor het verplaatsen van kabels en slangen over een afstand van 21 meter, zonder dat hiervoor een motor benodigd is.

In de podiumtechniek, op olieplatforms of op proceskranen - het afrolbare e-spool multi-energiehaspel, wordt toegepast daar waar kabels veilig in de kleinste ruimtes bewogen moeten worden. Het compacte kabelrups-systeem van igus is een alternatief voor de klassieke kabeltrommels, maar dan met twee belangrijke verschillen: de kabelrups is de enige oplossing die niet alleen energie kan transporteren, maar ook andere media zoals data, perslucht en vloeistoffen. En dit alles is mogelijk omdat het twee verschillende energietoevoersystemen combineert. Een standaard kabelrups, welke door een geleideroller wordt geleid, zorgt altijd voor de juiste lengte en spanning van het kabelrups-systeem dankzij een geïntegreerde remveer. Een twisterband van igus is verantwoordelijk voor de roterende bewegingen. Deze speciale structuur maakt bewegingen in alle richtingen mogelijk. Een ander verschil: de e-spool heeft geen dure slipring nodig. Dit houdt in dat de meest uiteenlopende kabels in een beperkte ruimte continu kunnen worden verbonden en dat ze te allen tijde vervangen of toegevoegd kunnen worden. Om gebruikers de mogelijkheid te bieden om terug te kunnen vallen op de praktische kabelrupstoepassing voor langere rijwegen, heeft igus een nieuwe e-spool standaard ontwikkeld voor slaglengtes tot 21 meter. igus presenteerde dit nieuwe product als een prototype aan een gespecialiseerd publiek tijdens de Hannover Messe van 2019.

Geoptimaliseerde constructie voor meer vul- en draagcapaciteit

De nieuwe e-spool is ontwikkeld op basis van wensen, feedback en ervaringen van klanten uit de afgelopen jaren en vult de leemte tussen de veeraangedreven standaard e-spool voor tot maximaal 14 meter slaglengte en de gemotoriseerde e-spool voor grotere projecten, bijvoorbeeld in de offshore-sector of in opera's. Het nieuwe kabelrups-systeem werd uitgerust met een grotere twisterband voor een grotere vulcapaciteit. Om te compenseren voor de werklast en slaglengte, biedt de nieuwe e-spool constructie meer versterking, een stabielere volledig gesloten behuizing en een versterkte vloerplaat als retractiebeveiliging. Om bestand te zijn tegen de hogere krachten, kozen de ontwikkelaars ook voor een geoptimaliseerd mechanisme voor het instellen van de veerkracht. De nieuwe e-spool is leverbaar als veeraangedreven versie met 2 heavy-duty veerpakketten of als motoraangedreven versie met een ingebouwde stationaire motor.

Meer informatie over de nieuwe e-spool vindt u op de website van igus.

Rubrieken