Persberichten

Nieuw! Met één veiligheidsrelais twee remmen aansturen 26 jun 2013

Nieuw! Met één veiligheidsrelais twee remmen aansturen
Het stand-alone veiligheidsrelais PNOZ s50 biedt een economische oplossing voor de aansturing van twee remmen tot en met veiligheidscategorie PL e volgens EN ISO 13849-1. Vanwege de contactloze techniek worden zeer korte reactietijden voor de bescherming van personen bereikt.

Vianen, 26 juni - Het nieuwe veiligheidsrelais PNOZ s50 kan twee krachtige remmen tegelijk contactloos en veilig aansturen. Hierdoor wordt in het bijzonder bij verticale assen gezorgd voor de vereiste veiligheid: het eigen gewicht van hangende lasten kan bijvoorbeeld bij laad- en losportalen, gereedschapsmachines, hefinrichtingen en in de toneeltechniek voldoende zijn om de as onbedoeld te laten zakken. Bovendien verhoogt het veiligheidsrelais dankzij gereduceerde cyclustijden de energie-efficiëntie van installaties aanzienlijk.

Het veiligheidsrelais PNOZ s50 met noodstopfunctie is ontworpen voor het aansturen van vastzet- of veiligheidsremmen binnen een bereik van 24/48 volt DC in verticale assen tot PL e volgens EN ISO 13849-1 resp. SIL CL 3 volgens EN/IEC 62061. Het bijzondere van deze nieuwe ontwikkeling op de markt is dat met één veiligheidsrelais tegelijkertijd twee remmen, ook van verschillende fabrikanten, kunnen worden aangestuurd. Dankzij de hoge uitgangsstroom van 3,5 ampère kan PNOZ s50 krachtige remmen voor zware lasten aansturen; indien nodig tot en met piekstromen van 6,5 ampère.

Het veiligheidsrelais PNOZ s50 biedt een hoge mate van veiligheid doordat de vermogenscircuits snel worden uitgeschakeld. De alternatieve mogelijkheid van een langzame aansturing zorgt ervoor dat de remmen geluidsarm schakelen. Voor het activeren van de functies zijn vier veilige en twee standaardingangen beschikbaar.

Hoge energie-efficiëntie dankzij gereduceerde cyclustijden
Om de cyclustijden en daarmee de energie-efficiëntie van een installatie te verbeteren, maakt Pilz voor de spanningsverlaging gebruik van de pulsbreedtemodulatie. Nieuw is ook de contactloze en daardoor slijtvaste techniek binnen het bereik van 24/48 volt DC. Deze techniek verkort de reactietijd in combinatie met de rem en verhoogt daardoor de bescherming van het bedienend personeel aanzienlijk. 

PNOZ s50 kan afhankelijk van de veiligheidseisen met de Safe Motion-oplossing PMCprotego DS van Pilz worden gecombineerd, die bovendien een veilige remtest (SBT) biedt. PNOZ s50 beschikt net als andere ontwikkelingen van de PNOZsigma-productfamilie over een draaiknop voor een eenvoudige navigatie door het menu en voor het instellen van de gewenste parameters. Dit bespaart tijd bij het instellen, omdat zowel een pc als software niet nodig zijn.

Verticale assen stellen eisen aan de veiligheid
Het weigeren van de reminrichting door slijtage of het uitvallen van de energietoevoer zijn de belangrijkste redenen voor het ongecontroleerd zakken of neerstorten van hangende lasten. Het veiligheidsrelais PNOZ s50 levert een belangrijke bijdrage aan het beheersen van de risico's bij verticale assen. Typische toepassingsgebieden van verticale assen zijn laad- en losportalen, gereedschapsmachines, hefinrichtingen en de toneeltechniek.

Meer informatie over het veiligheidsrelais PNOZ s50: www.pilz.nl
 

Rubrieken