Persberichten

Nieuws uit het lab: igus neemt geautomatiseerd high-speed testsysteem in gebruik 23 okt 2019

Nieuws uit het lab: igus neemt geautomatiseerd high-speed testsysteem in gebruik
In de 200 meter lange buitentestfaciliteit in Keulen, worden kabelrupsen en

Motion plastics specialist igus runt het grootste testlaboratorium in de sector met een oppervlak van meer dan 3.800 vierkante meter. Jaarlijks worden er 10 miljard testcycli uitgevoerd met kabelrupsen en kabels. Nu heeft igus een nieuwe geautomatiseerde testfaciliteit voor lange rijwegen in gebruik genomen op haar buitenterrein in Keulen Porz-Lind (D). Polymeer kabelrups-systemen en kabels worden hier getest voor verplaatsingssnelheiden tot wel 8 m/s over een rijweglengte van 400 meter.

Een grote uitdaging voor operators van afvalwaterzuiveringsinstallaties, afvalverbrandingsinstallaties, kranen, elektriciteitscentrales of mijnen is het veilig geleiden van data, energie en media over lange rijwegen. Hoge snelheden gecombineerd met een hoog vulgewicht vormen vaak problemen voor energietoevoersystemen zoals motorkabelhaspels, stroomrails of festoensystemen. Een alternatief hiervoor zijn de kabelrups-systemen van igus, welke zijn getest in het eigen testlaboratorium. Om de klant de zekerheid te geven dat het energietoevoersysteem altijd zal functioneren over lange afstanden, heeft igus nu een nieuwe testfaciliteit in gebruik genomen.

Nieuwe testbank voor lange rijwegen

Kabelrupsen en kabels worden getest op de buitenlocatie van igus in het zuiden van Keulen, bij snelheden tot wel 8 m/s op een traject van 200 meter, hetgeen overeenkomt met een rijweg van 400 meter. Met aanvullende units, kunnen in de toekomst rijwegen tot 1.000 meter gesimuleerd worden. Het volautomatische systeem beslaat een breed scala aan toepassingen voor wat betreft versnelling en snelheid. Naast de mechanische belasting veroorzaakt door de beweging van het transfervehikel, werken omgevingsinvloeden onverlet in op de geteste kabelrupsen en kabels. De testbank maakt deel uit van het grootste experimentele laboratorium in de sector met een oppervlakte van 3.800 vierkante meter. Er worden jaarlijks ruim 10 miljard testcycli uitgevoerd met kabelrupsen en chainflex kabels op een totaal van 180 teststations. Daarnaast worden er ieder jaar 4.100 kabelrups-systeemtests uitgevoerd in bijvoorbeeld klimaatkamers of op robots.

Rolkabelrupsen worden continu getest

Kabelrups-systemen van igus kunnen moeiteloos worden verplaatst over afstanden tot wel één kilometer met een vulgewicht van 50 kg/m. Als geleiding voor uiterst flexibele chainflex kabels en slangen, kunnen ze soepel en met weinig wrijving worden geleid in lange rijwegen door speciale geleidegoot-systemen. Dat is uitgaande van rolkabelrupsen uit de P4-serie, welke getest worden in buitenfaciliteiten van igus. Deze serie heeft haar waarde reeds bewezen in meer dan 1.000 kraan en portaal-toepassingen over de hele wereld, met rijwegen tot wel 800 meter en hoge snelheden van meer dan 5 m/s en miljoenen cycli met weinig vibraties en bewegingsgeluid. In de kabelrups geïntegreerde rollers reduceren de wrijving tot een minimum en verlengen de levensduur aanzienlijk. Vanwege de aanwezigheid van groeven in boven- en onderloop, rollen de schakels niet over elkaar, maar langs elkaar, zodat er een zeer soepele werking ontstaat. Het resultaat is dat de wrijvingscoëfficiënt afneemt en het aandrijfvermogen wordt gereduceerd met 57%. Tegelijkertijd benut igus haar kennis van polymeren voor het verder verlengen van de levensduur van de kabelrupsen. In de P41.56 voor lange rijwegen bijvoorbeeld, worden smeermiddel- en onderhoudsvrije tribo-polymeren geïntegreerd in het lager voor een scharnierende beweging, hetgeen de levensduur van de kabelrups verdubbeld. Het talloze aantal experimenten onder realistische omstandigheden in het igus testlaboratorium vormde ook een basis voor deze ontwikkeling. 

U kunt het testsysteem bekijken in de onderstaande video: https://youtu.be/QusrqQ41ZEw 

Meer informatie over de P4 kabelrupsen vindt u op de website van igus.

Rubrieken