Persberichten

Onderhoudsvrije en extreem lichte kogellagers speciaal voor krappe inbouwruimtes 01 mrt 2017

Onderhoudsvrije en extreem lichte kogellagers speciaal voor krappe inbouwruimtes
Smeermiddel- en onderhoudsvrije xiros dunringlagers worden gebruikt in krappe inbouwruimtes, bijvoorbeeld bij draaiknoppen in voertuigen. (Bron: igus GmbH)

Voor kleine inbouwruimtes, en daar waar een zeer laag gewicht van doorslaggevend belang is, heeft de motion plastics specialist igus dunringlagers volgens DIN 625 ontwikkeld. Door de smeermiddel- en onderhoudsvrije eigenschappen, alsmede de zeer geringe wrijving, zijn de xiros kunststof kogellagers bijvoorbeeld zeer geschikt voor de meest uiteenlopende bedieningselementen in voertuigen.

Temperatuur, ventilatie, maar ook de stugheid van het veersysteem onderstel– veel kan via verschillende knoppen in de auto worden ingesteld. Aangezien hier een extreem laag gewicht belangrijk is en er vaak weinig inbouwruimte beschikbaar is, zijn hier vooral de nieuwe xiros dunringlagers van de series 67 en 68 geschikt. Deze worden aangeboden door de motion plastics specialist igus in twee verschillende materialen (xirodur B180 en xirodur S180) met inwendige diameters tussen de 4 en 30 mm. Indien gewenst, zijn speciale afmetingen of op de klant specifieke oplossingen mogelijk. Bij beide xirodur materialen kunnen gebruikers steeds kiezen tussen kogels van roestvast staal 1.4401 of glas, waarbij de toepassing van glazen kogels een volledig niet-magnetische versie van de kogellager garandeert. Daarnaast is voor een verdere gewichtsreductie het gebruik van kogels van kunststof mogelijk, indien gewenst.

Onderhoudsvrij en bijzonder licht lopend

De xiros dunringlagers van igus zijn geschikt voor gebruikstemperaturen tussen -40°C en +80°C. Daarnaast hoeven ze niet gesmeerd te worden en zijn ze corrosiebestendig. In het, met 2.750 vierkante meter grootste, testlaboratorium voor kunststoffen in beweging werd daarnaast bij igus in diverse draai- en scharniertesten aangetoond, dat de lagers binnen de toegestane belastingen geschikt zijn voor meer dan 100 miljoen cycli. "Net als bij alle xiros-kogellagers is ook het wrijvingsmoment van onze dunringlagers bijzonder laag", beschrijft Marcus Semsroth, hoofd van de afdeling xiros-kogellagers bij igus. "Zo is losbreken niet waarneembaar, wanneer ze bewogen worden, hetgeen dat bijvoorbeeld bij draaiknoppen voor een zeer goede ergonomie zorgt." Voor de juiste keuze, configuratie en het bestellen  heeft igus gemakkelijk te bedienen online-tools ontwikkeld. Met slechts een paar muisklikken op www.igus.nl/online-tools kan het best passende xiros kogellager eenvoudig geconfigureerd worden.

Meer informatie vind u hier.

Rubrieken