Persberichten

Robotica voor iedereen toegankelijk dankzij nieuwe low-cost robot van igus 29 jun 2018

Robotica voor iedereen toegankelijk dankzij nieuwe low-cost robot van igus
Altijd klaar om u te helpen – de nieuwe ReBeL robot van igus vervult al uw low-cost-robotica wensen. (Bron: igus B.V.)

Het serveren van sinaasappelsap, het inruimen van de vaatwasser of het sorteren van inkopen. Het nieuwe low-cost-robotica concept van igus is bedoeld om dergelijke taken mogelijk te maken. Onder de naam ReBeL, presenteert igus een nieuw modulair soort robotarm. Deze wordt aangedreven door een zogenaamde “strain wave” overbrenging. Tijdens de Hannover Messe van 2018, werd hij samen met een studie van een 6-assige service-robot, voor het eerst getoond. De nieuwe robotarm is fundamenteel anders dan voorgaande robolink modellen: in plaats van stappenmotoren worden in de gewrichten nu borstelloze DC-motoren gebruikt. Dankzij de onderhoudsvrije spuitgegoten onderdelen, lijkt de nieuwe ReBeL een betaalbare optie voor robotintegrators te gaan worden.

Een praktische huishoud-assistent voor thuis en op kantoor. Eenvoudig te programmeren tegen een redelijke prijs. Wie wil dit nu niet? Het onderwerp samenwerkende robotica – interactie tussen mens en machine – is nu door igus opgepakt in de vorm van de low-cost robolink. De componenteisen waren dat ze licht en voordelig moesten zijn. Het resultaat hiervan is de ReBeL robot, welke igus voor de eerste keer presenteerde aan een specialistisch publiek tijdens Hannover Messe 2018. "Alexa, breng me een glas sinaasappelsap!" kan zo realiteit worden, wanneer het product wordt gebruikt in combinatie met een spraakbesturingssysteem. Het nieuwe low-cost roboticaconcept is fundamenteel anders dan dat van voorgaande robolink robots en maakt het voor robotintegrators mogelijk om nieuwe toepassingen te realiseren. In plaats van stappenmotoren, worden borstelloze DC-motoren (BLDC) toegepast, die tot de state-of-the-art in de industriële robotica behoren.

Een vlieggewicht dankzij de kunststof componenten

Vanwege de compacte afmetingen, kunnen de BLDC-motoren in de onderhoudsvrije “strain wave” overbrenging van de ReBeL robot geïnstalleerd worden. Het besturingselement is ook in de assen geïntegreerd, hierdoor is een externe besturingskast overbodig. "De kabels kunnen als BUS-systeem direct in de robotarm ingevoerd worden", legt Martin Raak, robolink product manager bij igus GmbH, uit. "Een ander idee is om de nieuwe componenten uit te rusten met absoluut-encoders, die de positie van een arm onthouden, zelfs wanneer er een stroomstoring optreedt", vervolgt Martin Raak. De ReBeL maakt het mogelijk om de 6e rotatie-as toe te passen in het modulaire robolink systeem zodat alle posities bereikt kunnen worden. Voor bewegende onderdelen worden smeermiddelvrije xiros kunststof kogellagers gebruikt. Omdat de overbrengingen daarnaast grotendeels uit polymeer zijn vervaardigd, is het ReBeL systeem als geheel erg licht. De BLDC-motoren dragen hier ook aan bij omdat ze lichter zijn dan de eerder toegepaste stappenmotoren.

Een butler voor iedereen, dankzij de lage prijs

Spuitgegoten onderdelen zorgen voor de gunstige prijs van een ReBeL-gewricht en daarmee van de robotarmen. "Onze visie is dat integrators 6-assige servicerobots aan moeten kunnen bieden voor € 1.000 zonder besturing of voor maximaal € 5.000 met een geïntegreerde besturing", verteld Martin Raak. "Wij willen betaalbare robots en toepassingsmogelijkheden creëren voor machinefabrieken en zelfs particulieren." Het nieuwe systeem is niet alleen geschikt voor taken in de privé-sfeer maar ook voor andere functies zoals verzamel- en afleverdiensten of pick-and-place toepassingen in fabrieken, vooral in het geval van mobiele toepassingen waar de robotarm op een bewegend platform is gemonteerd.

Meer informatie over de ReBeL vindt u op de website van igus: www.igus.nl

Rubrieken