Persberichten

Robots behalen wereldtitel tijdens RoboCup 2017 met support van igus 15 nov 2017

Robots behalen wereldtitel tijdens RoboCup 2017 met support van igus
Drievoudige overwinning voor team B-Human uit Bremen tijdens RoboCup 2017 in Japan. (Bron: B-Human)

Soesterberg, 15 november 2017 - Het omhoog schieten van de bal, een bewegende bal raken, in de lucht springen, en weer opstaan na een val. Dit kunnen niet alleen profvoetballers, maar ook de robots van team NimbRo en team B-Human. De teams uit Bonn en Bremen lieten zien dat ze top de top van hun klasse behoren tijdens de RoboCup in Japan. In de TeenSize categorie van de humanoïde voetbaldivisie, won team NimbRo uit Bonn (D) de wereldtitel met het igus humanoïde platform. Team B-Human uit Bremen (D), gesponsord door igus, verdedigde eveneens hun titel in de standaard platform divisie.

De RoboCup is de belangrijkste internationale robotica competitie en fungeert als platform voor het testen van nieuwe ontwikkelingen en het uitwisselen van kennis. De RoboCup werd dit jaar gehouden in Nagoya, Japan, waar 20 jaar geleden ook het eerste wereldkampioenschap robotvoetbal plaats vond. Tijdens het 4-daagse toernooi streden de meest uiteenlopende robots in 17 disciplines. Van voetbal en onderhoud/service tot logistiek. In de TeenSize categorie van de humanoïde voetbalrobot divisie, won team NimbRo uit Bonn (D), ondersteund door igus, de wereldtitel. En ook in de standaard platform divisie, verdedigde team B-Human, gesponsord door igus, hun wereldtitel in een spannend duel.

igus humanoïde open platform blijft op koers voor succes

Afgelopen jaar won team NimbRo in de TeenSize categorie van de humanoïde voetbaldivisie. Ook dit jaar deden medewerkers en studenten van de werkgroep Autonomous Intelligent Systems van de universiteit van Bonn (D) weer mee aan het igus humanoïde open platform. Dit zijn open-source robots, 92 cm hoog, 3D-geprint van PA12-materiaal. Het igus humanoïde platform werd gezamenlijk ontwikkeld door igus GmbH en de Universiteit van Bonn (D) in een project gefinancierd door de German Research Foundation. Met het robolink systeem, biedt igus kosteneffectieve modulaire robotica-sets voor industrie en onderzoek. "Dit jaar onderging het igus humanoïde platform verschillende updates," zegt Prof. Dr. Sven Behnke, hoofd van de werkgroep van de universiteit. "We hebben zowel de perceptie als de bewegings-stabiliteit van de robot verbeterd. Terwijl er de afgelopen drie jaar slechts twee spelers per team werden toegestaan, zijn er dit jaar voor het eerst drie per team toegestaan en dus moesten we ook de coördinatie van deze robots uitbreiden." Deze verbeteringen bleken een groot succes. In geen enkele wedstrijd incasseerde het team uit Bonn een tegendoelpunt en nam de cup weer mee naar huis door een 2-0 zege tegen HuroEvolutionTN uit Taiwan.

Winnende reeks voor team B-Human in de standaard platform divisie

Ook dit jaar weer liet het door igus gesponsorde team B-Human van de Universiteit van Bremen zien hoe briljant ze waren in de standaard platform divisie. In deze categorie strijden alle teams met vijf NAO-communicatie-robots tegen elkaar. Met haar software, won B-Human niet alleen de technische competitie, maar ook de competitie in het gemengde team, samen met het team HULKS van de TU Hambug-Harburg, evenals het algehele kampioenschap in een spannende finale. "Op het nieuw geïntroduceerde kunstgras konden onze spelers de bal niet ver van zich af spelen, zodat ze veel aan het wachten waren bij de goal van de tegenstander, dit terwijl de robots van de Universiteit van Leipzig wel goede kansen creëerden," vertelt Dr. Tim Laue, teamleider van B-Human. "Dankzij een sterke defensie en twee zwaarbevochten goals boekten we toch nog een 2:1 overwinning."

Meer over RoboCup 2017 kunt u lezen op de website van igus.

Rubrieken