Persberichten

‘s Werelds eerste intelligente buskabel voor veilige automatisering 14 jun 2019

‘s Werelds eerste intelligente buskabel voor veilige automatisering
Intelligente kabelbewaking in de slimme fabriek: het CF.D systeem van igus biedt tijdig informatie over wijzigingen in de transmissie karakteristieken van buskabels. (Bron: igus B.V.)

Tijdens de SPS IPC Drives beurs van 2018, lanceerde igus een nieuw en wereldwijd uniek concept voor de intelligente bewaking van buskabels in kabelrups-systemen. Dankzij vroegtijdige waarschuwingen, detecteert het CF.D systeem tijdig aanstaande storingen, zelfs in geval van de kleinste verandering in de transmissie karakteristieken. Op deze manier kunnen hoge kosten voor ongeplande productieverliezen worden vermeden.

De mechanische belastingen in kabelrupsen leiden uiteindelijk tot wijzigingen in de transmissie karakteristieken van de buskabels. Net als lineaire verplaatsingen, geldt dit ook voor driedimensionale bewegingen, bijvoorbeeld in het geval van dress-packs op robots. Het resultaat is een verstoring in de datatransmissie of zelfs onvoorziene installatie storingen. Dit wereldwijd unieke concept, werd door motion plastics specialist igus voor het eerst gepresenteerd tijdens de SPS IPC Drives beurs van 2018, het detecteert de verslechtering van de gebruikte chainflex buskabel vroegtijdig. Het intelligente systeem bestaat uit een evaluatie-unit en een responsmodule. Deze zijn geïntegreerd aan het begin en het einde van de bewegende buskabel. De evaluatie-unit wordt doorgaans in de schakelkast aan het vaste uiteinde geplaatst en de responsmodule in de verdeelbox aan de bewegende zijde van de kabelrups. Tussen de twee, worden speciale data-pakketten verzonden voor meetdoeleinden en de kabelkwaliteit wordt constant geëvalueerd aan de hand van het toenemende aantal verloren of beschadigde data-pakketten. Wanneer een voor gedefinieerde waarde wordt overschreden, dan wordt de klant daarop geattendeerd middels een gele LED en het schakelen van een contact. Deze alarmdrempel kan ook worden opgevraagd via het aangesloten netwerk en de actuele situatie kan worden weergegeven in een webbrowser. Het overschrijden van een tweede drempelwaarde wordt gesignaleerd middels een rode LED en geeft een storing aan van de bus-transmissie, zodat de storing snel gelokaliseerd kan worden door naar de schakelkast te kijken. 

smart plastics programma blijft groeien

Voor de eerste keer maakt het innovatieve systeem het mogelijk een kabel in dynamisch bedrijf te bewaken, zonder extra draden of het opofferen van kabels. CF.D integreert zichzelf in de isense-omgeving voor voorspelbaar onderhoud. igus is al sinds 2016 bezig met het ontwikkelen van een reeks producten onder deze noemer, waarbij diverse sensoren en bewakingsmodules intelligentie toevoegen aan motion plastics producten, zoals kabelrupsen, kabels, lineaire geleidingen en tandkranslagers. Ze meten onder andere de slijtage tijdens in bedrijf zijn en waarschuwen de gebruiker op tijd om reparatie of vervanging in te kunnen plannen. Dankzij het netwerken middels de igus communicatiemodule (icom), is de weergave van de online status en meldingen bijvoorbeeld via een pc, tablet of smartphone net zo goed mogelijk als een directe integratie in de infrastructuur van de klant. Deze intelligente kunststoffen voorspellen nu al de levensduur van talloze klantapplicaties, bijvoorbeeld in de automotive industrie.

De volgende stap in de ontwikkeling is de toenemende integratie van de geplande componenten, zoals de integratie van de ontvanger in een connectorbehuizing. Geïnteresseerde beta-testers kunnen contact opnemen met igus via: smartplastics@igus.net. 

Meer informatie over smart plastics vindt u op de website van igus.

 

 

Rubrieken