Persberichten

Slank, sterk en snel gevuld: nieuwe kabelrups kan zonder gereedschap geopend worden 04 sep 2019

Slank, sterk en snel gevuld: nieuwe kabelrups kan zonder gereedschap geopend worden
In slechts enkele seconden met de hand geassembleerd: de nieuwe EQ4 kabelrups van igus. (Bron: igus B.V.)

Geïnspireerd door de natuur, ontworpen voor de industrie: dit is de nieuwe E4Q kabelrups van igus. De kabelrupsschakels hebben een ontwerp met soepele contourlijnen en een volledig nieuw concept voor dwarsverbinders met vergrendeling voor een lager gewicht. Hiermee kan de nieuwe serie gegarandeerd binnen enkele seconden zonder gereedschap geopend én gesloten worden. De kabelrups is speciaal ontworpen voor de specifieke eisen die worden gesteld bij vrijdragende lengtes en lange rijwegen.

Grote vrijdragende lengtes en lange rijwegen met een hoog vulgewicht creëren een enorme belasting op de kabelrupsen. Voor dergelijke toepassingsscenario's hebben de engineers van igus de E4Q kabelrups ontwikkeld. Gebaseerd op de robuuste E4.1 kabelrups-serie van igus brengt het nieuwe model een lange levensduur en een hoge mate van modulariteit met zich mee. Om het materiaal en daarmee het gewicht van de kabelrups te optimaliseren, zijn door de natuur geïnspireerde vormen gebruikt. Het ontwerp met soepele contouren is terug te vinden aan de buitenkant van de rupsschakels en op de stopelementen. Ondanks uitsparingen in het materiaal is het nieuw ontwikkelde product zeer sterk en stabiel, vergelijkbaar met serie E4.1. 

Snelle en eenvoudige installatie zonder gereedschap dankzij nieuwe dwarsverbinders

Een andere speciale functie van de E4Q wordt gevormd door de dwarsverbinders. Deze kunnen zonder gereedschap geopend en gesloten worden. Aan de bovenkant van de dwarsverbinders bevinden zich twee uithollingen voor de vingers, waardoor de vergrendeling gemakkelijk omhooggetrokken kan worden. Eenmaal aan beide kanten ontgrendeld, kan de dwarsverbinder eenvoudig worden verwijderd. Hierdoor kan de rups zelfs in een geleidegoot makkelijk geopend en gesloten worden, en vindt het bevullen van de kabelrups tot 40 procent sneller plaats. Een ander voordeel: de nieuwe dwarsverbinder heeft in vergrendelde toestand een aanzienlijk hogere klemkracht dan zijn standaard tegenhangers.

Optioneel met nieuwe extra geluidsdemping

Door het speciale ontwerp van de kabelrups is deze erg stil bij beweging. Voor gebruikers die toch graag extra geluidsdemping willen, heeft igus echter een optioneel systeem geïntegreerd in het binnenste horizontale stopelement van de E4Q. Dit zijn elementen die de impact dempen en de elementen zijn gemaakt van nieuw geoptimaliseerd, zacht en geluiddempend rubbermateriaal dat het geluidsniveau verder reduceert, zonder de stabiliteit van de stopelementen te beperken.

Meer informatie over deze kabelrups vint u op de website van igus.

 

 

 

Rubrieken