Persberichten

Smart Plastics verhogen beschikbaarheid productieprocessen 19 jun 2017

Smart Plastics verhogen beschikbaarheid productieprocessen
De nieuwe isense EC.RC maakt gebruik van verschillende sensoren voor het uitvoeren van metingen en om te controleren of de kabelrups correct functioneert. Eén enkele communicatiemodule kan tegelijkertijd meerdere kabelrupsen en kabels bewaken. (Bron: igus B.V.)

Voorspelbaar onderhoud is onderdeel van "Industry 4.0" en de fabriek van de toekomst. Voor deze fabriek van de toekomst heeft igus een productfamilie ontwikkeld onder de noemer "isense", waar verschillende sensoren en bewakingsmodules de kunststof componenten van intelligentie voorzien. Tijdens de laatste editie van de Hannover Messe, toonde igus nieuwe en verbeterde producten. Het ging bijvoorbeeld om isense EC.RC, een nieuw kabelrups bewakingssysteem, de geoptimaliseerde CF.Q module voor intelligente chainflex kabels die nu al in gebruik zijn bij klanten en de intelligente PRT tandkranslagers.

Productieprocessen eenvoudiger en betrouwbaarder maken – Om haar klanten in staat te stellen dit te realiseren, ontwikkelt de motion plastics specialist intelligente systemen die tijdig waarschuwen voor potentiële storingen voordat ongeplande en kostbare stilstand optreedt. Een jaar geleden presenteerde igus haar eerste producten op dit gebied tijdens de Hannover Messe – Mede vanwege het aanzienlijke aantal aanvragen destijds, konden bezoekers die een jaar later naar de stand toe kwamen de nieuwe generatie "smart plastics" ervaren.

Continue bewaking voor een veilige werking

Inclusief de nieuwe isense EC.RC (E-chain Run Control). Het bewaakt de bedrijfsstatus van de kabelrups, vooral in geleidegoten die worden gebruikt bij lange rijwegen. Sensoren meten en controleren de positie van de kabelrups. Op deze manier wordt voorkomen dat de machine in bedrijf blijft wanneer er mechanische storingen optreden; hetgeen betekent dat een totaal verlies van de kabelrups of een elektrische uitschakeling (bijvoorbeeld door schade aan de kabel) verleden tijd is. Op deze manier beschermt isense EC.RC, net als alle andere isense producten van igus, tegen ongeplande machine stilstand.

 

Meer intelligente kunststoffen voor uiteenlopende toepassingen

Een ander nieuw product uit de smart plastics familie is de EC.M module, welke wordt gemonteerd op het bewegende uiteinde van de kabelrups en automatisch haar status, d.w.z. versnelling, snelheid, temperatuur en het aantal afgeronde cycli registreert. De afgelegde afstand en de resterende levensduur van het systeem kan hieruit worden afgeleid. igus heeft ook de CF.Q module verbeterd, waarmee data van de intelligente chainflex kabels wordt verzameld. Dankzij de continue meting van de elektrische eigenschappen, omgevingstemperatuur en het aantal cycli, wordt een mogelijk falen van de kabel tijdig voorspeld. "Het continue testen in ons testlaboratorium en in toepassingen bij klanten helpt ons om de meetwaarden steeds nauwkeuriger te analyseren", legt Michael Blaß uit, Afdelingshoofd Sales & Marketing E-chains bij igus. "Echte toepassingen waarin we onze intelligente producten en onze chainflex kabels reeds toepassen zijn bijvoorbeeld robot kraanportalen voor transport in autofabrieken, waar zelfs een korte ongeplande stilstand al kan leiden tot zeer grote productieverliezen."

 

Eén module voor meerdere kabelrupsen en kabels

Terwijl igus in het afgelopen jaar verschillende isense meetsystemen aanbood voor haar lineaire geleidingen, kabelrupsen en kabels, werd tegelijkertijd de icom-communicatiemodule, welke alle waarden van deze systemen verzamelt en overdraagt, verbeterd en communiceert nu grotendeels draadloos. Het is nu nog eenvoudiger te integreren in bestaande productie processen; één van de redenen dat slechts één enkele icom-module nodig is voor meerdere systemen. Daarnaast kunnen klanten nu een verbinding maken met data-genererende units van andere fabrikanten, welke de status doorgeven aan de icom-module. Op de stand liet igus live zien hoe de bedrijfsstatussen van meerdere bewegende kabelrupsen worden gemeten door middel van slechts één enkele icom-module. Daarnaast toonde igus het intelligente iglidur PRT tandkranslager, een nieuw lid van de smart plastics familie. Dankzij de geïntegreerde slijtagesensor, welke is gemonteerd in een uitsparing onder de glij-elementen, meet de zogenaamde PRT.W sensor ("W" staat voor Wear oftewel slijtage) ook de slijtage zodat het tijdig vervangen van het lager zonder ongeplande machine stilstand kan worden gewaarborgd, en draagt zo bij aan een verhoogde productie betrouwbaarheid.

Meer informatie over Smart Plastics.

Rubrieken