Persberichten

Snel geïnstalleerde universele kabelgeleiding voor meer veiligheid op cobots 02 okt 2019

Snel geïnstalleerde universele kabelgeleiding voor meer veiligheid op cobots
Eén houder voor alle cobots: de nieuwe Lean Robotics houder van igus wordt middels het spuitgietproces geproduceerd en kan binnen enkele seconden met klittenband geïnstalleerd worden. Ze zorgen voor een verhoogde procesbetrouwbaarheid en zijn leverbaar in drie uitvoeringen. (Bron: igus BV)

Wanneer mens en machine in de productie naast elkaar werken, dan is veiligheid een zeer belangrijk aspect. Daarom heeft igus nu een nieuwe houder voor kabelrupsen en beschermslangen op cobots ontwikkeld. De Lean Robotics houder, welke middels het spuitgietproces wordt geproduceerd, heeft een uniforme maatvoering, waardoor deze zeer voordelig is. De houder kan in slechts enkele seconden middels klittenbandbevestiging geïnstalleerd worden. De nieuwe houder, die leverbaar is in drie uitvoeringen, maakt een universele veilige geleiding mogelijk voor energie- en datakabels maar ook voor luchtslangen.

Cobots blijven een grote trend in de productie en worden niet alleen door de grote industriële spelers ingezet, maar ook door kleine en middelgrote bedrijven. De reden is, dat de automatisering van subprocessen er voor zorgt dat bedrijven concurrerend in de markt kunnen zijn. De collaboratieve robots werken hand in hand met mensen, in hun directe nabijheid. Sensoren en camera's alsmede een energietoevoersysteem waarborgen de procesveiligheid. igus heeft de driedimensionale triflex R kabelrupsen ontwikkeld om ervoor te zorgen dat kabels en slangen duurzaam en compact op cobots kunnen worden geleid. Voor een bedrijfszekere bevestiging van de kabelrups of de beschermslang aan de cobot, kan de gebruiker nu vertrouwen op de nieuwe Lean Robotics houders van igus. De universele houders met klittenbandbevestiging zijn flexibel qua vorm en passen zich aan elke cobotarm aan. Een slank ontwerp met afgeronde hoeken verhoogt de werkplekveiligheid door de kans op letsel bij contact met de robot te reduceren.

Snelle assemblage en kosteneffectief dankzij kunststof

De Lean Robotics houder wordt in twee stappen direct aan de robot bevestigd: breng het klittenband simpelweg rond de robotarm aan en druk het op elkaar. "Dankzij de klittenbandbevestiging heeft de gebruiker de mogelijkheid om de nieuwe klemmen te gebruiken zonder dat hiervoor gereedschap nodig is en dat op elke willekeurige cobot naar keuze. Dankzij het flexibele kunststof, kunnen ze op ieder gewenst moment op een andere cobot geïnstalleerd worden," legt Matthias Meyer uit, hoofd van de afdeling Robotics Industry Management bij igus. "Omdat we de houders middels het spuitgietproces produceren, zijn ze erg voordelig."

Vrije keuze voor veilige kabelgeleiding

De nieuwe Lean Robotics houder zal leverbaar zijn in drie uitvoeringen: de standaard uitvoering heeft twee continu verstelbare klittenbandbevestigingen in een universele maat en rubberen bekleding aan de binnenkant, zodat de banden om de arm zijn bevestigd zonder het risico van wegglijden. Deze optie is ook beschikbaar met een montagebeugel en zonder trekontlasting. In een derde optie, kan de houder ook worden uitgerust met een bescherming voor extra veiligheid. De nieuwe houders zijn ook geschikt voor gebruik met de triflex R series TRC/TRE/TRL in de maten 30, 40 en 50 alsmede voor alle op de markt verkrijgbare beschermslangen met verschillende diameters.

Meer informatie vindt u op de website van igus.

 

Rubrieken