Persberichten

Snel, veilig, stil: igus breidt het P4 rolkabelrups-systeem uit 13 feb 2015

Snel, veilig, stil: igus breidt het P4 rolkabelrups-systeem uit
Rolschakels: tot wel 57% energiebesparing!

igus bouwt haar programma rondom het rolkabelrups-systeem P4 verder uit en biedt nu ook geleidegoten aan voor de P4.80. Daarmee zijn voor alle P4-varianten met een inwendige hoogte van 32, 42, 56 of 80 millimeter geleidegoten uit voorraad leverbaar. Dankzij het bijzondere constructieprincipe kunnen met het systeem P4 verplaatsingswegen van 800 meter en meer worden gerealiseerd – en wel bijzonder energie-efficiënt.

Lange verplaatsingswegen, hoge dynamiek en vulgewichten zijn niet alleen in de kraan- en transporttechniek van groot belang. Ook in andere sectoren zoals de automobielindustrie zijn snelheid en acceleratie bij de energietoevoer gevraagd. igus vertrouwt daarom al sinds 15 jaar op het innovatieve rolkabelrups principe. De rollen van speciale tribo-polymeren zorgen voor een nagenoeg onderhoudsvrij gebruik. Ze verminderen de slijtage van de kabelrups aanzienlijk en verlengen daardoor de levensduur van de toepassing. Omdat de rolweerstand bovendien ongeveer 75 procent minder bedraagt dan de glijweerstand, is tot 57 procent minder energie nodig voor de aandrijving van de kabelrups.

Snel onderweg op lange afstanden

Het rolkabelrups-principe wordt voortdurend doorontwikkeld. Het systeem P4 is speciaal ontwikkeld voor lange verplaatsingswegen tot 800 m, hoge verplaatsingssnelheden van meer dan 10 m/s en hoge vulgewichten tot 50 kg/m. De rollen van de bovenloop lopen daarbij niet op elkaar, maar verzet over de rollen van de onderloop en worden ondersteund door geprofileerde autoglide-dwarsverbinders. De kleine steek en de uniforme maat van de schakels met en zonder rollen leiden ertoe dat het polygoon effect verminderd wordt waardoor de rups soepel en stil afrolt. De rollen lopen over de hele verplaatsingsweg rustig op een ononderbroken roloppervlak. Daarnaast blijft de radius door de identieke steek van de schakels constant gelijk, zodat de rolkabelrups ook bij hoge snelheden geluidsarm beweegt. Geleidegoten ondersteunen daarbij de veilige loop van de kabelrups. De slijtagereserve aan de schakels garandeert een lange levensduur in het contact met een geleidegoot.

Belastbaar en stabiel

De bijzondere stabiliteit bij hoge snelheden en acceleraties is een van de doelen van het systeem P4 van igus. De schakels van de kabelrups beschikken daarom over een dubbel aanslagsysteem. Nauwgezette toleranties leiden tot een nagenoeg spelingsvrije beweging, waardoor een hoge acceleratie mogelijk is. De grote pen/gat verbindingen in de zijdelen zorgen, evenals de krachtige mes- en groefverbinding die de schakels in elkaar haakt, voor stabiliteit. De P4-rolkabelrups is verkrijgbaar met inwendige breedten van 100 tot 400 millimeter en met inwendige hoogten van 32, 42, 56 en 80 millimeter. Drie verschillende buigradii bieden flexibiliteit bij de toepassing. Met behulp van middenschakels kan het draagvermogen van de rolkabelrups nog worden verhoogd. Per middenschakel kan een tot 50 procent hogere extra last worden opgenomen. Een dubbele sluiting die toch snel en eenvoudig met een schroevendraaier kan worden geopend, houdt de kabels en slangen ook bij grote vulhoeveelheden veilig in de kabelrups.

Alles uit één hand

Ook bij het systeem P4 biedt igus met het bouwdoossysteem alles uit één hand. Als readychain wordt de rolkabelrups als geconfectioneerde kabelrups, gevuld met de vereiste kabels inclusief stekkers, uitgerust met interfaces en aanbouwdelen zoals stalen aansluitelementen en samen met het gootsysteem, aansluitklaar geleverd. Voor de configuratie van de rollende energietoevoer wordt het systeem inclusief alle tekeningen en schema's gepland door de montageservice van igus. De directe samenwerking met de klant is daarbij van groot belang om de individuele vereisten van de betreffende toepassing te vervullen.

Ga voor meer informatie naar: www.igus.nl/rolechain

Rubrieken