Persberichten

Snelle montage en ruimtebesparend: geleiding van handbedieningen op kranen 07 apr 2017

Snelle montage en ruimtebesparend: geleiding van handbedieningen op kranen
Het guidefast besturingssysteem wordt razendsnel gemonteerd en geleid handbesturingen veilig op een breed scala aan kranen. (Bron: igus B.V.)

Steeds meer bedrijven op het gebied van kraantechnologie vertrouwen op moderne kabelgeleiding met kabelrupsen. Met het nieuwe guidefast control kabelrups-systeem, heeft igus nu een energietoevoersysteem ontwikkeld dat ook geschikt is voor het voeden van een handbediening op een kraan. De guidefast control, die snel en eenvoudig is te monteren, heeft slechts weinig installatieruimte nodig en kan dankzij het grootste assortiment aan kabelrupskabels aan de meest uiteenlopende omstandigheden worden aangepast.

Terwijl kabelrups-systemen steeds meer gemeengoed worden voor energietoevoer bij havenkranen, worden ze nu ook steeds vaker ingezet bij halkranen zoals bijvoorbeeld bovenloopkranen. De voordelen vergeleken met hangkabels liggen voor de hand: de kabelrups beschermt de kabels binnenin de rups, ze worden niet samengedrukt en worden dus veilig geleid wanneer ze in beweging zijn. Dit is ook het geval voor de handbediening van de indoorkraan, waar het nieuwe guidefast control systeem signalen veilig overbrengt via de besturingskabel. Een geleidegoot geleidt de kabelrups en kabels veilig en betrouwbaar, evenals de arm aan het bewegende uiteinde, zelfs bij een kortstondige hoge trekbelasting. Net als bij de guidefast geleidegoot voor kabelgeleiding naar de kat (hijsinrichting), kan de guidefast besturing ook razendsnel en eenvoudig worden geïnstalleerd: in de eerste montagestap wordt de geleidegoot om ruimte besparen, bevestigd aan de zijkant van de kraanligger. Laswerkzaamheden zijn hierbij niet nodig. De steunen kunnen in de kraanligger vastgeschroefd worden, hetgeen weer extra montagetijd bespaart. Tijdens gebruik, kan de arm aan het bewegende uiteinde eenvoudig gepositioneerd en gemanoeuvreerd worden door de besturing langs de gehele kraanligger, ongeacht de positie van de hijsinrichting, dit door toedoen van  smering- en onderhoudsvrije polymeer kogellagers.

De juiste kabel voor iedere beweging

Het complete igus guidefast energietoevoersysteem is universeel inzetbaar en kan daarom op nagenoeg elke kraan worden gebruikt, zowel binnen- als buiten. Bij het selecteren van de kabels kan de gebruiker kiezen uit maar liefst 1.244 chainflex cataloguskabels, welke speciaal zijn ontworpen voor intensief gebruik in kabelrupsen. Dankzij de nieuwe high-end kabels met buitenmantels van halogeenvrij TPE, is een betrouwbare werking van de kranen ook gegarandeerd onder extreem zware omstandigheden, zeer lange rijwegen of extreem lage temperaturen vanaf -35°C, bijvoorbeeld in diepvriesloodsen, zelfs bij de allerkleinste buigradii.  igus garandeert een levensduur van 36 maanden op alle kabels. Dit is mogelijk dankzij het jarenlang continue testen onder realistische omstandigheden in het eigen igus test-laboratorium. De testresultaten maken het mogelijk om de levensduur betrouwbaar te kunnen voorspellen alsook de specifieke temperatuur en buigradii waarbij de kabels nog veilig kunnen worden ingezet.

Meer informatie vind u hier.

Rubrieken