Persberichten

Snelle, veilige automatisering met nieuwe kabelrups-oplossingen voor lange rijwegen 22 nov 2018

Snelle, veilige automatisering met nieuwe kabelrups-oplossingen voor lange rijwegen
De platte kabelrups: een nieuw kabelrups-systeem met speciale geleidegoot voor hoge snelheden in automatiserings-toepassingen (bron: igus B.V.)

Productie-automatisering neemt in het kielzog van Industrie 4.0 constant toe en vraagt om betrouwbaardere en ruimtebesparende energietoevoer oplossingen. igus heeft nu de vlakke kabelrups ontwikkeld, een innovatief kabelrups concept voor lange rijwegen en hoge snelheden. Met een op de zijkant gemonteerde kabelrups in een nieuwe, speciaal ontwikkelde geleidegoot, waarborgt het systeem een uitvalbestendige energie- en datatoevoer.

Een blik op moderne productieomgevingen leert dat dit onmogelijk zonder robots gedaan kan worden. Dit komt het duidelijkst aan het licht, in de automotive sector. Of het nu is als lineaire portaalkraan of als industriële robot die beweegt over de 7e as. In krappe ruimten en lange rijwegen, ze moeten altijd betrouwbaar en snel functioneren. Hier is een betrouwbaar energie- en data toevoersysteem noodzakelijk. Met de platte kabelrups heeft igus nu een nieuw kabelrups-systeem voor de automatiserings-industrie ontwikkeld, met maximaal uitvalbestendige eigenschappen voor toepassingen met hoge snelheden en hoge cycli aantallen. In het nieuwe concept van de motion plastics specialist, wordt een kabelrups vlak op de zijkant gemonteerd in een speciale geleidegoot. Het voordeel is hier dat de ontwerper hier vanwege de geringe installatie-hoogte ruimte bespaart. Dankzij de convex badkuip-vorm van de geleidegoot, kan de E6-serie kabelrups zich veilig in twee uitgespaarde kanalen verplaatsen. De roestvaststalen geleidegoot zorgt dankzij haar lage wrijvingscoëfficiënt, voor een lange levensduur van de kabelrups. Voor extra geluidsisolatie van het systeem, kan een speciale isolerende kunststof laag worden toegepast aan de buitenzijde van de goot. Dankzij de lichtgewicht componenten, kan de kabelrups oplossing gemakkelijk onder het plafond voor lineaire robots worden gemonteerd.

Betrouwbare bescherming dankzij volledige behuizing

Op verzoek van de klant zijn er ook volledig gesloten platte kabelrupsen leverbaar. Zo kunnen er geen objecten van buitenaf binnendringen, waardoor de betrouwbaarheid aanzienlijk wordt verhoogd. Naast het potentieel van de platte kabelrups voor automatiserings-toepassingen, is het nieuwe concept in gesloten uitvoering ook geschikt voor de energietoevoer op kranen. Hier worden de kabelrupsen binnen de corrosievrije goten beschermd tegen ernstige beschadiging, veroorzaakt door wind en weersinvloeden.

Ga voor meer informatie naar de website van igus.

Rubrieken