Persberichten

Spaan- en hittebestendig: kunststof kabelrups trotseert spanen tot maar liefst 850 graden 10 mrt 2017

Spaan- en hittebestendig: kunststof kabelrups trotseert spanen tot maar liefst  850 graden
De lichte en dichte R4.1L kabelrups is nu ook verkrijgbaar als hoge temperatuur versie. (Bron: igus B.V.).

Lichtgewicht kunststof kabelrupsen van het type R4.1L zijn bestand tegen hoge temperaturen en geschikt voor toepassingen waar spanen voorkomen

 Motion plastics specialist igus heeft voor haar dichte kabelrupsen uit de R4.1L serie nu ook een HT (High Temperature) versie geïntroduceerd, welke geschikt is voor temperaturen tot max. 850 °C. Dankzij het speciale igumid HT kunststof waarvan het deksel en de bodem van de kabelrups gemaakt zijn, blijven de spanen niet aan de kabelrups kleven en branden ze niet in het materiaal in. Door het dichte ontwerp zijn de kabelbeschermende kabelrupsen vooral geschikt voor toepassing op verspaningsmachines zoals draai- en freesbanken.

 Met name wanneer in toepassingen speciale eisen ten aanzien van kabelbescherming tegen spanen en vuil, worden gesteld, worden dichte kabelrupsen toegepast. Hoogwaardige kunststof kabelrupsen bieden daarbij een hoge stabiliteit en slijtvastheid bij een laag gewicht en minimaal benodigde inbouwruimte. Voor die gevallen wanneer er in (met name) de metaalbewerking sprake is van direct contact tussen de hete spanen en de kabelrups, heeft igus een hoge temperatuur-variant van haar beproefde R4.1L op de markt gebracht. Dankzij het igumid HT materiaal kunnen extreme temperaturen tot maar liefst +850 °C kortstondig worden weerstaan, zonder dat spanen zich daarbij aan het kunststof hechten of zelfs in het materiaal inbranden.

De R4.1L-serie is speciaal voor de machinebouw ontwikkeld, om kabelrupsen te kunnen bieden die zowel torsiestijf, dicht en licht zijn. Gebaseerd op de E4.1L kabelrups kenmerkt deze zich door dezelfde positieve producteigenschappen. Dankzij het modulaire principe kan het product eenvoudig aan elke toepassing worden aangepast en snel gemonteerd worden. Door de scharnierende deksels gaat het vullen met kabels en slangen makkelijk en snel.

 Ook als anti-statische ESD-variant verkrijgbaar

Voor situaties waar statische oplading vermeden moet worden, zijn de E4.1L en R4.1L nu ook leverbaar in ESD gecertificeerd materiaal. Het materiaal heeft zich zowel in het igus test-laboratorium als in andere kabelrups-series van igus in de praktijk bewezen, daar waar het al jaren in EX-zones gebruikt wordt. De in igumid ESD verwerkte additieven zorgen daarbij voor een langdurige, permanente en onderhoudsvrije geleiding, welke in deze vorm uniek is.

Als ESD-variant zijn de kabelrupsen binnen tien werkdagen leverbaar, bij de hoge temperatuur versie bedraagt de levertijd circa 15 werkdagen.

Meer informatie vindt u hier.

Rubrieken