Persberichten

Veilig geleid in elke richting: nieuw igus kabelrupsconcept met dynamische pennen 31 okt 2018

Veilig geleid in elke richting: nieuw igus kabelrupsconcept met dynamische pennen
Het lokchain-principe: automatisch langer wordende pennen (blauw) houden de lokchain stevig in de geleidegoot. Wanneer de schakel in de radius wordt gebogen, dan trekt de pen automatisch naar binnen (groen) en laat de kabelrups los van de goot. (Bron: igus B.V.)

Het doel van het nieuwe lokchain kabelrups-systeem is het automatisch verhogen van de operationele betrouwbaarheid. Dit heeft het potentieel om de voeding-, data- en mediatoevoer in diverse dynamische toepassingen opnieuw uit te vinden. Automatisch verlengende pennen houden de kabelrups veilig in de geleiding, hierdoor zijn volledig nieuwe toepassingen met verticale, hangende of cirkelvormige bewegingen mogelijk.

Of het nu gaat om high-tech of low-tech toepassingen, igus onderzoekt constant nieuwe kabelrups-oplossingen om te voldoen aan de speciale wensen van industriële toepassingen op het gebied van flexibiliteit, betrouwbaarheid en kostenbesparing. Daarom heeft motion plastics specialist igus de lokchain ontworpen, een nieuw concept dat bestaat uit een kabelrups met automatisch verlengende pennen en een compacte geleidegoot, voor de dynamische geleiding van kabelrupsen. Hierdoor is hangend, verticaal of zijwaarts gebruik van het systeem mogelijk, met of zonder laterale versnelling. Zelfs lange rijwegen met een bewegende onderloop zijn mogelijk, door de lokchain te fixeren in de bovenste loopgoot. Het systeem kan ook worden gebruikt in verticale en/of roterende toepassingen. De lokchain is bijvoorbeeld een voor de hand liggende keuze tijdens toepassing in de compacte ruimte van roterende C-arm röntgen-scanners. De flexibiliteit van deze kabelrups biedt de gebruiker de kans om volledig nieuwe machines te ontwikkelen.

Het lokchain-principe: automatisch borgpensysteem

Het basisprincipe van lokchain is eenvoudig: in de schakelzijkant geïntegreerde pennen welke de rups stevig in de geleidegoot houden. Wanneer de schakel in een radius wordt gebogen, trekt de pen automatisch naar binnen en komt de kabelrups los van zijn geleiding. Wanneer de rupsschakel weer in de geleidegoot, dan wordt de pen langer en klemt de rups zich automatisch weer vast in de geleidegoot. Dit elimineert de noodzaak van kostbare geleidegootsystemen. Op deze manier bespaart de machinebouwer geld.

Stil en met een lange levensduur, zelfs bij kleine buigradii

Vanwege de speciale constructie van de lokchain is er nauwelijks sprake van slijtage, zodat de levensduur van de kabelrups wordt verhoogd. Het prototype toonde haar standtijd succesvol tijdens een duurtest, uitgevoerd in het 2.750 vierkante meter grote igus testlaboratorium. Een ander voordeel van het nieuwe kabelrups-systeem is de mobiliteit van de kabelrupsschakels. Om te waarborgen dat de kabelrups veilig en stil functioneert, zelfs bij kleine buigradii en over lange rijwegen. De nieuwe kabelrups bevindt zich momenteel in de prototypefase, hetgeen klanten de kans geeft om maatvoering en design mede te bepalen. Individuele verzoeken zijn altijd welkom en worden snel geïmplementeerd – van prototype en kleine series tot massaproductie.

Rubrieken