Persberichten

Veilige bescherming voor de volgende generatie motoren met nieuw materiaal van igus 10 apr 2019

Veilige bescherming voor de volgende generatie motoren met nieuw materiaal van igus
Het nieuwe isolatiemateriaal voor chainflex servo- en motorkabels, is bestand tegen de speciale thermische en elektrische eisen van de nieuwste generatie motoren. (Bron: igus B.V.)

De huidige trend voor frequentie-regelaars (VFD's) is een compactere aandrijving met hetzelfde of een hoger vermogen en extreem hoge schakelnauwkeurigheden. Het resultaat is dat de gebruiker bij het selecteren van de kabel niet alleen aandacht moet besteden aan de juiste combinatie van aders en diameters, maar ook aan de elektrische specificaties van de kabel. Daarom heeft igus nu een materiaal ontwikkeld dat voldoet aan deze nieuwe uitdagingen voor haar nieuwste generatie motor- en servokabels. In de test doorstond het een buigradius van 7,2 x d bij 45 miljoen slagen.

Van klein tot groot: de trend in motortechnologie neigt naar nog compactere frequentie-geregelde motoren met vergelijkbare of betere prestaties dan hun voorgangers. Kleine, kunststof geïsoleerde ronde voedingsconnectoren zoals de M16 of M18 worden in toenemende mate gebruikt voor de nieuwe motorontwerpen om hun voordelen maximaal te benutten. Het compactere ontwerp van de motoren kan resulteren in hogere temperaturen binnen het systeem, vergeleken met grotere versies van dezelfde motoren. Het resultaat is dat de kabel opwarmt via de connectorcontacten. Hoewel er op korte termijn geen consequenties zijn voor de motor en de aangesloten componenten, kunnen er op de lange termijn ernstige problemen optreden. Wanneer het isolatiemateriaal van de kabel op de lange termijn niet bestand is tegen de verhoogde temperaturen, kunnen er binnenin de kabel en in de buurt van de connectoren kortsluitingen optreden, die in het slechtste geval tot brand kunnen leiden. Daarom speelt het isolatiemateriaal een nieuwe centrale rol bij de keuze van de juiste servo- en motorkabels.

Beproefd igus isolatiemateriaal voor de nieuwste servomotoren

Na een ontwikkel- en testperiode van maar liefst vijf jaar, biedt igus nu een oplossing om schade aan de isolatie en gevolgschade aan compacte motoren te voorkomen, in de vorm van een nieuw isolatiemateriaal voor haar frequentie-geregelde motor- en servokabels. Vanwege de expertise op het gebied van nieuwe high-performance polymeren, is de motion plastics  specialist in staat geweest een nieuw materiaal te ontwikkelen dat met succes de intensieve laboratorium- en praktische tests overleefde. In test 5034 bijvoorbeeld, doorstond de CF29 servokabel met een buigradius van 7,2 x d meer dan 45 miljoen slagen. Het nieuwe materiaal - in tegenstelling tot andere gangbare materialen - voldoet aan de toenemende thermische vereisten van de laatste motorgeneraties. Hiermee is igus de enige leverancier op de wereldmarkt die langdurig geteste programma's van frequentie-geregelde motor- en servokabels aanbied voor continu gebruik in kabelrupsen en die voldoen aan de specifieke thermische- en elektrische eisen van de nieuwste generatie frequentie-regelaars.

Grootste variëteit op het gebied van kabeltests- en garantie

Het igus kabelassortiment ondergaat uitgebreide tests onder reële condities in het eigen laboratorium met een oppervlak van maar liefst 2.750 m². Door de gegenereerde data was igus in staat om de enige producent op de markt te worden die 36-maanden garantie op haar hele kabelassortiment geeft.

Meer informatie vindt u op de website van igus.

Rubrieken