Persberichten

Veilige kabelgeleiding op robots voor een lage prijs met retractiesysteem van igus 01 mei 2019

Veilige kabelgeleiding op robots voor een lage prijs met retractiesysteem van igus
Voordelig én veilig: het nieuwe lineaire TR.RSEL retractiesysteem met 3D kabelrupsen zorgt voor een probleemloze werking van robots. (Bron: igus B.V.)

Lassen, klinken, solderen: industriële robots moeten in de productie dynamisch en snel kunnen werken. Daarom is een veilige en compacte geleiding van kabels en slangen nodig. Dit is de reden waarom de driedimensionale triflex kabelrupsen van igus worden toegepast. Wanneer de kabelrups lussen in het werkgebied vormt, dan kan dit de kabels en slangen beschadigen en leiden tot een storing van de robot. Daarom heeft igus nu het nieuwe voordelige lineaire TR.RSEL retractiesysteem ontwikkeld. Het systeem geleid de kabelrups lineair op de robot en waarborgt zo een probleemloos en fail-safe functioneren.

 Industriële robots voor het monteren van voertuigonderdelen in de automotive sector bijvoorbeeld, werken met veel rotaties en vele snelle bewegingen. Gebruikers vertrouwen hier op kabelrupsen om te waarborgen dat de perslucht slangen en kabels voor data en energietoevoer veilig op de robot worden geleid. De triflex R kabelrupsen van igus zijn hier zeer nuttig omdat ze speciaal ontworpen zijn voor industriële robotica aangepast aan de driedimensionale robotbewegingen. Echter, met de groeiende diversiteit in de geautomatiseerde productietechnologie, moeten niet alleen elektrische kabels en pneumatische slangen, maar ook slangen voor bouten, nagels en schroeven worden geleid. Omdat deze slangen niet compatibel zijn met de kleine buigradii, is een retractiesysteem nodig voor de energietoevoer op de robot. Daarom heeft igus voor haar kabelrupsen, een nieuw, zeer voordelig lineair RSEL retractiesysteem ontwikkeld. Dit garandeert dat de kabelrups zo compact mogelijk op de robotarm gehouden kan worden. Het systeem voorkomt dat het hangende energietoevoersysteem invloed heeft, of de bewegingen van de robot blokkeert, zelfs in zeer dynamische toepassingen. In het slechtste geval zal lusvorming leiden tot beschadiging van de kabelrups, de kabels en de slangen in de kabelrups en leiden tot een storing aan de robot.

Voordelig en eenvoudig achteraf monteren van een retractiesysteem

Vanwege de standaard maatvoering en het zeer compacte ontwerp, kan het nieuwe retractiesysteem direct op de 3e as van alle gangbare robottypen worden gemonteerd. Dit betekent dat alle bestaande triflex R series, zoals de TRC, TRE en TRCF snel geconverteerd kunnen worden. Het vaste punt van de kabelrups kan door het nieuwe systeem vrij geselecteerd worden. Een ander voordeel van het gebruiken van het lineaire retractiesysteem is dat de gebruiker extra kabellengte en bijbehorende kosten bespaart, omdat er geen afbuiging meer nodig is. De triflex RSEL is leverbaar als variant met twee elastomeren banden in de maten 70 of 85.

Meer info over het TR.RSEL retractiesysteem vindt u op de website van igus.

Rubrieken